”Ove” får tävla om Oscar

Bilden är ur filmen. Foto: Nordisk Film

Varje år delas filmpriset Oscar ut i USA. Nu är det klart vilken svensk film som har chans att få en Oscar nästa år. Det är filmen ”En man som heter Ove”.

”En man som heter Ove” är en av de svenska filmer som har haft störst publik på svensk bio. Den är gjord efter en bok och handlar om Ove, som är en gubbe med bestämda åsikter. Han tycker inte att livet är värt att leva efter att hans fru dog. Han är rätt argsint av sig och många grannar tycker att han är jobbig. Men när grannen Parvaneh flyttar in som granne, så blir det början på en oväntad vänskap.

Filmen handlar på sätt och vis om väldigt allvarliga saker, men den är också en komedi som går att skratta åt. Filmen är tillåten från 11 år.

Ungefär 1,7 miljoner biobesökare har sett filmen och den har vunnit svenska priser. Nu har den valts ut som det svenska bidrag som ska vara med och tävla om filmpriset Oscar. Den ska tävla i en särskild klass för filmer som inte är på engelska.

Men vägen till ett pris är lång. Massor av länder väljer ut varsin film och skickar som bidrag till tävlingen. Sen är det bara några stycken som blir kvar och presenteras på den stora festen, Oscarsgalan. Så om ”En man som heter Ove” får vara med på Oscarsgalan får vi veta först senare. Konkurrensen är hård och det är väldigt ovanligt att svenska filmer är med på festen.

Det är stiftelsen Svenska filminstitutet som har valt ut filmen. Filminstitutet får pengar från skatten och från biobiljetter och satsar bland annat pengar så att fler svenska filmer kan göras.

Tips: Testa vårt quiz om Oscar. (Obs! Det är ett ganska svårt quiz!)


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2016-09-01