Över 1 600 byggarbetare strejkar

Över 1 600 byggarbetare började att strejka i dag, den 12 april. De går inte till jobbet. Byggföretagen säger nu att nära 10 000 arbetare ska stängas ute från jobbet om strejken forsätter.

De byggarbetare som strejkar är med i fackföreningen Byggnads. Facket strejkar för att få igenom olika krav. Det handlar bland annat om hur lönerna ser ut. Facket och byggföretagen är ganska irriterade på varandra just nu. Det låter i alla fall så när de pratar i radio och tv.

Det är byggarbetare på många olika företag som strejkar. Andra företag kan också få problem. Om till exempel någon som kör en grävskopa strejkar, så kan det hindra andra byggarbetares arbete. Då kan företagen behöva betala lön till en massa människor, trots att ingenting blir gjort.

Nu har byggföretagens förening sagt att det blir en lock out om strejken fortsätter. Det betyder att människor stängs ute från jobbet. Vid en presskonferens på tisdag eftermiddag sas det att nästan 10 000 byggnadsarbetare ska lock outas.

Varför gör byggföretagens förening så här? Jo, då behöver företagen inte betala lön till byggarbetare som ändå inte kan göra sitt jobb. I stället ska facket betala pengar till dem som strejkar eller är lock outade. Det blir dyrt för facket och då kanske strejken stoppas snabbare.

En strejk kan ta slut väldigt plötsligt. Det gör den när arbetsgivarna och fackföreningarna till slut kommer överens eller någon ger upp.

Målare och sjöbefäl (chefer på båtar) strejkar också när den här texten skrivs. Andra fackförbund hotar också att snart strejka.


Länktips:

Karta över var byggarbetarna strejkar (svt.se)

Läs mer om strejker i Tema STREJK (nukunskap.se 2015)


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2016-04-12