Överlägsen Sarah fick sitt OS-guld

Texten ingår i Tema Sommar-OS

Simmaren Sarah Sjöström tog Sveriges första guld under OS i Rio. Hon var så lycklig och lättad efter segern att hon grät.

Sarah Sjöström är född 1993 och Sveriges just nu bästa simmare. Före tävlingarna i Rio hade hon världsrekordet på 100 meter fjärilssim. Väldigt många svenskar, journalister och andra simmare räknade med att hon skulle vinna guld i Rio. Det gjorde hon nog själv också.

Strax efter klockan tre i natt, den 8 augusti, gick finalen på 100 meter fjäril. Ingen hade en chans mot Sarah. Hon simmade i mål på tiden 55,48 sekunder. Tvåan Penny Oleksiak från Kanada hade tiden 56,46 sekunder. I simning räknas det som en ganska stor skillnad. Sarah Sjöström både vann och slog sitt gamla världsrekord.

Före tävlingarna har Sarah Sjöström sett glad och självsäker ut. Efter OS-guldet såg hon alldeles otroligt glad ut. Men hon började också gråta. Det var för att hon både var väldigt lycklig och väldigt lättad. Hon berättade att hon hade tränat och kämpat så hårt och så länge för att vinna OS-guld och hade känt en stark press på sig. Även om hon visste att hon borde vara snabbast, så fanns det många som hade chans att slå henne om hon gjorde ett par misstag.

– Det känns sjukt häftigt att jag gjorde det bästa loppet i mitt liv liksom när det verkligen gäller, i en OS-final, sa Sarah Sjöström i en intervju med Radiosporten efter segern.

Det här var Sarah Sjöströms tredje OS och hennes första OS-medalj. Vid OS i Peking 2008 var hon bara 14 år. Vid OS i London trodde många att Sarah Sjöström skulle ta medalj, men hon hade varit sjuk och kunde inte göra sitt allra bästa. Sarah Sjöström har dessutom chans att ta fler medaljer, eftersom hon ska tävla i frisim och lagkapp också. Fast då är det fler som har bra chans att vinna.

Tidigare på kvällen tog en annan svenska OS-silver. Det var cyklisten Emma Johansson som tävlade i linjelopp. Efter en tuff cykling uppför och nedför många backar missade hon precis guldet. Hon verkade ändå väldigt glad över sitt silver.

Lyssna på en intervju med Sarah Sjöström (sr.se 2016-08-08):

Länktips:

Se ett tv-inslag om Sarah Sjöströms guldlopp (svt.se)

Text: Lisa Blohm
Foto: Pentaphoto. Bilden är inte från OS.

Publicerat: 2016-08-08