Råd för den som är ensam hemma

Bibliotekarien Petter Södrin på Luma bibliotek i Stockholm tipsar om böcker på tema bostad.

nimNim och den hemliga ön (barn)
Författare: Wendy Orr
En spännande och rolig bok om en tuff och modig tjej vid namn Nim. Hon bor i en ganska ovanlig bostad, nämligen i en hydda på en öde ö mitt ute i havet tillsammans med sin pappa Jack och några djur. Jack är vetenskapsman och lämnar en dag ön för att studera plankton och Nim blir lämnad ensam kvar. De har byggt upp ett smart system med solceller och parabolantenn för att kunna använda mobiltelefon och dator. Nim och Jack kan därför prata i telefon när Jack är borta. En dag kommer dock ett förskräckligt oväder och Nim måste hitta på någonting för att hjälpa sin pappa som är fast ute på havet


13516988Ensam hemma: överlevnadstips för barn 
(faktabok, barn)
Författare: Catrin Frischer
En bok fullmatad med tips och övningar för den som är ensam hemma då någonting oväntat händer. Boken innehåller både moraliska råd, som varför du inte ska läsa andras dagböcker och handfasta tips. Vad gör du till exempel när en lampa plötsligt slocknar eller om det börjar brinna i en kastrull på spisen? Boken avslutas med en praktisk checklista om hur du utplånar spåren efter dina övningar. Boken består av lagom mycket skämt och allvar och innehåller roliga bilder.

 

9789163827266Coraline (barn/ungdom)
Författare: Neil Gaiman
En klassisk och ryslig historia om Coraline som bor i ett hus med sina föräldrar som inte riktigt har tid för henne. Hon upptäcker genom en hemlig dörr att det finns en identisk men spegelvänd variant av deras lägenhet på andra sidan. Där bor ett par som ser ut precis som hennes föräldrar och har all tid i världen för henne. Det är till och med så att de inte vill att hon ska göra någonting annat än att vara med just dem. Det hela blir riktigt läskigt när Coraline upptäcker att de nya föräldrarna har knappar fastsydda där ögonen borde sitta.

 

Dårfinkar och dönickar (barn/ungdom)
Författare: Ulf Stark

13-åriga Simone är inte direkt överförtjust i att behöva flytta med morsan till hennes nya kille. Hon måste byta skola och lämna sina kompisar där hon bor för att flytta till ett hus på världens tråkigaste ställe. I protest klipper hon av sig håret, vilket kanske bidrar till att hon blir tagen för kille under sin första dag på den nya skolan. Simone hakar på och gör allt för att vara den tuffa Simon som alla i klassen nu tror att hon är. Lögnen blir större och större och det hela blir inte lättare när klassens populäraste tjej blir kär i Simone och hon själv börjar bli intresserad av Isak. En av mina absoluta favoritböcker som dessutom är lika bra på film.


Publicerat: 2015-05-01