På bergstoppar kokar vatten vid lägre temperatur

Texten ingår i Tema VATTEN.

Vid 100 grader kokar vatten, brukar man säga. Men det är bara sant ibland. Uppe på världens högsta berg kokar vatten vid ungefär 70 grader.

När vatten kokar bildas bubblor av ånga. Vatten förvandlas från flytande vatten till vatten i gasform. När man sitter i en båt ute på havet kokar vattnet vid 100 grader. Så är det också om man kokar vatten på en annan plats, som ligger på samma höjd som havet. Men om vatten kokas på riktigt höga berg, så kokar det vid en mycket lägre temperatur.

I bergskedjan Himalaya finns världens högsta berg, Mount Everest. Toppen ligger 8 848 meter över havet. Däruppe kokar en kastrull vatten vid runt 70 grader. Det här betyder att det kan ta många gånger längre tid att koka mat som hemma i ditt kök skulle bli klar på några minuter. Eftersom vattnet inte blir lika varmt blir maten inte det heller.

Varför blir det så här? Jo, när lufttrycket är högt är det jobbigt för vattnet att börja koka. Det behöver mycket värme (energi) för att koka. Uppe på höga berg är lufttrycket lägre. Då är det lättare för vattnet att koka och därför kokar det vid en mycket lägre temperatur.

Vädret påverkar också lufttrycket. Det gör faktiskt att vattnet kan koka vid lite olika temperaturer olika dagar. Fast de skillnaderna är så små att de inte spelar någon roll för de flesta av oss.

Kokpunkten för vatten på Mount Everest varierar lite mellan olika källor.


Se experiment med vattenkokning

I det här klippet testar en man vid vilken temperatur som vattnet kokar på olika höjder. Han börjar med experimenten efter ungefär 30 sekunder. (Klipp från Brit Lab).


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock

Publicerat: 2016-02-12
Uppdaterad: 2016-09-15

Källor: Allt om vetenskap, ne.se, engineeringtoolbox.com med flera.