Peters jobb är fullt av olyckor

Porträttbild på Peter Lifvenhage

Peter Lifvenhage

För en del människor är olyckor en del av jobbet. Brandmannen Peter Lifvenhage leder räddningsarbete vid eldsvådor, bilkrockar och andra olyckor.

Peter jobbar som styrkeledare inom räddningstjänsten i Södertälje. När nukunskap.se intervjuar honom om hans arbete har det varit en olycka på E4:an tidigare på dagen. E4:an är en av Sveriges hårdast trafikerade vägar och går genom Södertälje kommun. Det var halt, en kvinna fick sladd på bilen och körde in i ett vägräcke. Någon ringde till SOS Alarm, som i sin tur larmade polis, räddningstjänst och ambulans. Det är så som det ska fungera.

Räddningstjänstens egen larmcentral bestämde hur många människor och vilka fordon som skulle skickas till olyckan. Sen var det bråttom.

– Från att larmet går till att första bilen åker ut, får det inte ta mer än 90 sekunder, säger Peter och berättar att det kan vara tufft vid larm mitt i natten, när de sover.

Till just den här olyckan skickades en släckbil med fem personer och en tankbil. Tankbilen blir en sorts skydd.

– Den får stå i vägen vid en trafikolycka så att inte fler bilar åker in i den olycka som redan har skett. Sen är den också ett skydd för oss som jobbar om någon skulle vara oförsiktig och åka för fort eller för nära, säger Peter Lifvenhage.

Den här gången gick det ganska bra. Det blev inga nya krockar och kvinnan i bilen skadades bara lätt. Krockkudden hade lösts ut i hennes bil. När det har varit extra jobbiga olyckor pratar personalen mycket med varandra och kan också få annan hjälp.

Olyckor är förstås tråkiga saker. Men Peter Lifvenhage kan ändå berätta om en händelse som han nu skrattar åt. Räddningstjänsten larmades till en plats där någon skulle ha trillat ner och som han tror hette Svinsjön.

– Vi trodde att nån hade fallit i vattnet. Så vi hoppade ur bilen i vattenräddningsdräkter, snorkel och cyklop. Men då visade det sig att de inte alls hade trillat ner i någon sjö, säger Peter.

I stället hade en person ramlat ned bland balar med djurfoder. Cyklopen och snorklarna åkte av, personen räddades och det hela slutade lyckligt.

Har du något råd till barn som kommer till en olycksplats?

– Då kan de ringa 112 och berätta var de är och vad de ser. Larmoperatörerna på 112 är jätteduktiga på att berätta vad man kan göra. Och sen ska de ta det försiktigt, för olyckor kan vara värre än man tror. Man ska inte komma för nära och springa in på olycksplatsen. Det är bättre att stå vid sidan om och larma och berätta.

 

Länktips:

Lite om nödnumret 112 och förslag till övning av nödsamtal. (Tänkt för 12 till 16 år, msb.se)


Text: Lisa Blohm
Stora bilden: Thinkstock
Publicerat: 2015-03-31

1. I texten nämns en kvinna. Vad hade hon råkat ut för? Hur gick det för henne?
2. Varför tar räddningstjänsten ibland med en tankbil till trafikolyckor?
3. Varför tror du att Peter och hans kollegor trodde att någon hade ramlat i vattnet?

1. Hon hade fått sladd på sin bil på den hala vägen och åkt in i ett vägräcke. Hon blev bara lätt skadad.
2. Tankbilen kan användas för att spärra delar av vägen, så att inte fler bilar krockar. Den blir också ett skydd för räddningspersonalen.
3. De trodde nog att någon hade ramlat i vattnet eftersom platsen hette Svinsjön.