Pilot krävs på över en miljon efter flygkrasch

Sommaren 2015 kraschade ett flygplan bara 500 meter efter start. Nu kräver ett försäkringsbolag att piloten betalar över en miljon kronor, skriver TT Nyhetsbyrån.

Piloten startade med ett mindre plan från en flygplats nära Varberg i Sverige. Ombord fanns också tre vuxna och två barn. De skulle flyga till Danmark.

Men planet kom bara en kort bit. Efter 500 meter kraschade det och började brinna. Som tur var lyckades alla ta sig ut planet och klarade sig.

Trots det kan historien sluta olyckligt för piloten. Förra året var en rapport om olyckan klar, berättar TT. Den gjordes av myndigheten Statens haverikommission, som utreder en del olyckor. Enligt rapporten hade piloten bland annat inte räknat på vad passagerarna vägde. Han ska också ha struntat i en del regler kring säkerhet.

 

Bolaget skyller olyckan på piloten

Vid olyckor ska försäkringsbolag normalt betala för till exempel förstörda flygplan, om planet är försäkrat. Men försäkringsbolaget tycker att försäkringen inte ska gälla den här gången. I stället vill bolaget att piloten ska betala alla kostnader. En orsak till det är rapporten som säger att piloten gjorde fel. En annan orsak är att piloten enligt bolaget inte hade tillstånd att flyga passagerare mot betalning.

Försäkringsbolaget kräver nu att piloten betalar över 1,1 miljoner kronor. Det är kostnader för det förstörda planet, för bärgning av vraket och för att sanera olycksplatsen. Dessutom vill bolaget att piloten betalar vad själva rättegången kostar, skriver TT.

Länktips: Läs en nyhetstext om olyckan från dagen när den inträffade (Borås Tidning 2015-07-25)


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-03-03


Frågor och räkneuppgift:

Om du inte kan svaret direkt, ta gärna reda på det!

1. Planet kraschade nära Varberg. I vilket landskap ligger den staden?

2. I textens näst sista mening används ordet sanera. Vad betyder det ordet?

3. Räkneuppgift: Försäkringsbolaget vill att piloten betalar 1,1 miljoner kronor. Planet flög ungefär 500 meter. Vad får piloten betala för varje flugen meter, om bolaget får som det vill?

 • Svar på fråga 1


  Varberg ligger i Halland.

 • Svar på fråga 2


  Sanera betyder ungefär att städa bort eller rensa bort farliga ämnen, som olja och flygbränsle.
  (Sanera kan också till exempel betyda att fräscha upp gamla och slitna lägenheter.)

 • Svar på fråga 3


  Det blir 2 200 kronor per meter.

Mer att läsa