Plastpåsar hotar djur i havet

Tourist walking along sea of plastic garbage

Plastpåsar vid en strand i Kambodja.

Texten ingår i Tema PLASTPÅSAR

Plastpåsar som hamnar i havet är farliga för djur. Havssköldpaddor är ett av de djur som ofta hittas med plastpåsar i magen.

Sea turtle close-up

Havssköldpadda.

Många sorters plast hamnar i havet. En del blåser ut i vattnet av misstag eller kommer från stora soptippar. Andra plastgrejer slänger människor i vattnet med flit eller lämnar på en strand så att skräpet sen hamnar i havet. Djur fastnar ibland i plastgrejer eller äter plasten. Djuren kan skadas och det händer att de dör. Problemet blir större eftersom det mesta av plasten tar väldigt lång tid att bryta ned. De plastgrejer som ligger i havet blir alltså kvar där om ingen plockar upp den.

Väldigt många havssköldpaddor som undersöks har ätit plastpåsar. Forskare tror att de lätt förväxlar plastpåsarna med maneter, som havssköldpaddor gärna smaskar i sig. Plastpåsarna kan i värsta fall kväva sköldpaddorna eller vara i vägen för riktig mat. Några andra djur som väldigt ofta har ätit plast är sjöfåglar.

På många håll i världen samlar frivilliga in skräp på stränder. En del av dem håller också koll på hur mycket av olika sorters skräp som samlas in. Sådana räkningar visar att plastkassar och andra plastpåsar var en av de vanligaste sakerna som frivilliga plockade på stränderna.

Den här topplistan över insamlat skräp på stränder har organisationen Ocean Conservancy gjort. Här är det skräp som de frivilliga plockade mest av under 2014:

1. Cigarettfimpar
2. Godispapper, chipspåsar och liknande
3. Plastflaskor
4. Korkar till plastflaskor
5. Sugrör och drinkpinnar
6. Blandade plastpåsar (inte matkassar)
7. Plastkassar (matkassar)
8. Glasflaskor
9. Läsk- och ölburkar
10. Tallrikar och glas av plast

Länktips: Forskare i USA har räknat ut att mellan 5 och 13 miljoner ton plast per år hamnar i havet. De skrev om sin forskning i tidningen Science 2015. Läs en svensk text på svt.se om studien. (2015-02-13)


Text: Lisa Blohm
Bilder: Thinkstock

Publicerat: 2016-03-14

Källor: oceanconservancy.org, Washington Postpandaplanet.se, University of Queensland med flera

Mer om plastpåsar