Plötsligt stopp för indiska pengar

Alla indiska sedlar värda 1 000 rupier och 500 rupier är ogiltiga från onsdagen den 9 november. Det fick indierna veta bara några timmar innan sedlarna stoppades.

När länder byter ut sedlar brukar invånarna få veta om det lång tid i förväg. Då har människorna chans att göra sig av med gamla pengar innan de blir ogiltiga. Men så har det inte gått till i Indien. Landets premiärminister Shri Narendra Modi berättade på tisdagskvällen i tv att sedlarna inte längre skulle gå att betala med. Redan vid midnatt blev de ogiltiga.

Från Indien berättar nyhetssajter om att en del människor är arga över beslutet. Andra är oroliga eller förvirrade och vet inte riktigt vad de ska göra. Indier stod på tisdagskvällen i långa köer till bankomater för att hämta ut andra sedlar. Bensinstationer vägrade att ta emot sedlar värda 500 och 1 000 rupier.

Sedlar värda mindre pengar kommer fortfarande att vara giltiga. En kort tid ska även de stoppade sedlarna gå att betala med på till exempel sjukhus och när flygbiljetter ska köpas. Men annars är det stopp. Det blir också en gräns för hur mycket pengar som indierna får ta ut i bankomater.

Alla banker ska hållas stängda under onsdagen. När de öppnar igen torsdagen den 10 november ska indierna kunna växla in sina 500-sedlar och tusenlappar där. De har fram till slutet av året på sig. De som har massa sedlar tjänade på ett olagligt sätt kan antagligen få svårare att bli av med dem. Bankerna kan kräva svar på varifrån pengarna kommer.


Länktips
Läs en nyhetsartikel på engelska om stoppet
(india.com 2016-11-08)

Pressmeddelande från Indiens regering (på engelska)


Förslag till uppgifter

1. I texten står det inte hur mycket 500 rupier och 1 000 rupier är värda. Ta reda på det!

2. Rupier är den indiska valutan. Vet du vad man betalar med i några andra asiatiska länder? Leta annars reda på vad pengarna heter i Afghanistan, Kina, Japan, Thailand och Vietnam.


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock
Publicerat: 2016-11-08