Polisen varnar för falska tusenlappar

Det har dykt upp falska sedlar i bland annat Malmö. Polisen varnar affärer och vanliga människor för förfalskningarna.

Hösten 2015 fick Sverige nya sedlar. Det var 20-lappar, 50-lappar och tusenlappar som byttes ut. Dessutom kom en helt ny sedel, en 200-lapp. Ett viktigt skäl till bytet var att göra det svårare att förfalska sedlar.

Men nu är det de nya sedlarna som har förfalskats, trots att de är tänkta att vara säkrare än de gamla. I till exempel Malmö har 24 falska tusenlappar upptäckts sedan sedelbytet, skriver tidningen Kvällsposten. Ofta har de falska sedlarna avslöjats när de har hämtats från butiken.

Michael Johansson arbetar för polisen, på det som kallas polisens forensiska centrum. Där använder de avancerad teknik för att utreda brott. Han tror att förfalskarna utnyttjar att människor inte riktigt har vant sig vid de nya sedlarna än. Han säger att ett sätt att upptäcka förfalskningar är att känna på dem.

– Ta i sedlarna, känn på dem. Det är svårt att återskapa känslan från äkta sedlar. Man använder en kombination av olika tryckmetoder som gör att det blir strävt. Man kan känna på sina sedlar och jämföra med en rabattkupong, säger han till Kvällsposten.

Lästips: Tema PENGAR från hösten 2015 (nukunskap.se)

Läs nyheten på Kvällspostens hemsida


Text: Lisa Blohm
Foto: nukunskap.se
Publicerat: 2016-05-18