Växter ger oss allt mer olja

På bilderna syns solrosor, linfrön, sojabönor och majs. De är alla oljeväxter, växter som är så rika på fett att vi utvinner olja ur dem. Det görs allt mer sån olja i världen.

Ökningen har gått snabbt och orsakar ibland miljöproblem. Här kan du se lite statistik över oljor som det görs väldigt mycket av. Lite längre ned kan du läsa mer om palmolja, rapsolja och olivolja.

 

LÄNKTIPS: den här sidan från FN går det att se vilka länder som gör mest av en viss olja. Sidan är på engelska. En vuxens hjälp kan kanske vara bra.

 

Lite mer om några viktiga oljeväxter

En del olja pressas ut ur växterna, annan olja utvinns på annat sätt. Rester från tillverkningen används till bland annat djurfoder.

Rapsolja dög förr inte till mat
Blommande rapsfält. Foto: Thinkstock

Rapsfält.

I Sverige är raps och rybs de viktigaste oljeväxterna som vi odlar. Förr kallades oljan från dem och liknande växter för rovolja. Den användes långt in på 1800-talet i lampor, gatlyktor och många fyrar.

I dag kallas oljan oftast rapsolja och används mest till mat och i margarin. Så var det inte förr, då oljan innehöll väldigt mycket erukasyra, ett ämne som är dåligt för hälsan. Nu finns sedan länge varianter av växterna där erukasyran nästan är borta. En del rapsolja används också till bränsle.

För att vara såpass små länder gör både Sverige och Danmark mycket raps- eller rovolja. Men Kina är det land som producerar i särklass mest.


 

Palmolja skapar miljöproblem
Frukter från oljepalm. Foto: Thinkstock

Frukter från oljepalm.

Palmolja görs av oljepalmens frukter och finns i mycket av det vi äter, utan att vi tänker på det. Det är den olja som det görs mest av och på tio år har mängden nästan fördubblats. Indonesien och Malaysia gör mest palmolja. När oljepalmer odlas huggs ofta regnskog ned, vilket skadar miljön. Det pågår arbete för miljövänligare odlingar, men det finns mycket kritik mot palmoljan. Kritiken handlar också om dåliga villkor för dem som jobbar på odlingarna. Å andra sidan är palmolja en viktig inkomst för fattiga odlare.

Det finns mycket att fundera på om palmolja. Många som säger och skriver saker om oljan har starka åsikter om den. På den här sidan kan du läsa vad Världsnaturfonden, WWF, tycker om palmolja. WWF har också starka åsikter om palmoljan. Det kan påverka vad och hur de skriver.


 

Olivoljan har funnits i tusentals år
Oliver i olja. Foto: Thinkstock

Oliver i olja.

Oliver växer på träd och när oljan görs så pressas hela oliverna. Oljan har använts i tusentals år. Spanien gör allra mest olivolja, följt av Italien och Grekland. Oljan används också i till exempel tvål.

Priset på olivolja kan skilja sig väldigt mycket åt. I Sverige var olivolja i maten länge ovanligt, men i dag är den populär. Ändå är olivolja en ganska liten del av den olja som produceras i världen. Den syns bara lite mer än olja från palmer och sojabönor.


 

Hur nyttiga är fetter från växter?

Det finns lite olika åsikter om den saken. Men myndigheten Livsmedelsverket tar fram råd om hur vi ska äta. Deras experter tycker att fettet från till exempel raps är bra för hälsan, och att fettet från palmolja är dåligt.


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2015-02-18
Källor: WWF, FN, Livsmedelsverket, Coop, svenska rapsodlare med flera

Mer om fett