Rädda Barnen: Sverige bästa landet för flickor

Sverige är det bästa landet för flickor att bo i. I alla fall enligt en ny rapport från Rädda Barnen. Länder där många tvingas gifta sig som barn hamnar mycket längre ned på listan.

Organisationen Rädda Barnen jobbar för barns rättigheter och har undersökt hur det ser ut för flickor i olika länder.

De här sakerna har Rädda Barnen tittat på:

1. Om flickor tvingas gifta sig som barn.
2. Hur vanligt det är att flickor blir gravida.
3. Hur vanligt det är att flickor går klart skolan.
4. Hur vanligt det är att kvinnor dör när de väntar eller föder barn.
5. Hur stor del av politikerna som bestämmer i landet som är kvinnor.

Det går förstås att jämföra en massa olika saker. Men just de här sakerna tycker Rädda Barnen är extra viktiga för att just flickor ska ha det bra, kunna utvecklas och få ett bra liv.

När över 140 länder jämfördes hamnade Sverige på plats 1. Där har flickor enligt den här jämförelsen det bäst. På platserna närmast efter kommer Finland, Norge, Nederländerna och Belgien.

Längst ned i landet hamnade landet Niger i Afrika. På platserna närmast ovanför hamnade fyra andra afrikanska länder. Det var Tchad, Centralafrikanska republiken, Mali och Somalia.

”I länderna i botten på listan börjar den onda cirkeln för flickorna ofta med barnäktenskap, vilket leder till fler graviditeter i unga år, och färre flickor som kan gå färdigt skolan”, säger Elisabeth Dahlin på Rädda Barnen i ett pressmeddelande.

Enligt organisationen finns det många länder där tioåriga flickor tvingas att gifta sig. Ofta gifter de sig med en man som är mycket äldre.

De flesta länderna riktigt långt ned på listan är väldigt fattiga. Men Rädda Barnen skriver i rapporten att även en del rika länder ligger sämre till på listan än de borde göra.


Förslag till diskussion

Rädda Barnen har tittat på fem olika saker när de har gjort listor över de bästa och sämsta länderna för flickor. Finns det andra saker som de också borde ha tittat på, tycker ni? Vilka i så fall?


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock

Publicerat: 2016-10-11

 

För lärare: Här finns en länk till hela rapporten, på engelska. Länderna rankas på sidorna 24–25.