Radiomast gick av – kan vara sabotage

En ungefär 300 meter hög mast som sänder ut radio och tv har gått av. Masten finns ganska nära staden Borås. Företaget Teracom AB  äger masten och tror att det kan handla om sabotage.

Masten gick av ungefär 100 meter från marken och 200 meter mast ramlade ned. Det här hände sent på söndag kväll den 15 maj. Vad man vet så har ingen människa skadats, skrev Teracom i ett pressmeddelande på morgonen den 16 maj.

Eftersom masten är trasig, så kan människor i ungefär 80 000 hem inte lyssna på till exempel P1 och P4 i sin radio. De kan heller inte titta på tv som brukar sändas från masten. Fast den som har en smartphone eller dator kan lyssna och titta via internet.

Det var på måndag förmiddag oklart varför masten gick sönder, men Teracom säger att det kan vara sabotage. Det finns nämligen ett färskt Youtube-klipp där maskerade människor klättrar i masten. Polisen i Borås tittar på den, berättar polisen Hans Lippens för Sveriges Radio.

– Det finns inga misstänkta. Man vet om att det finns en Youtube-film från 12 maj som klättrar i aktuell mast. Det är det vi har i dag som underlag att jobba med, säger Hans Lippens till radion.

Teracom arbetar med att få igång sändningar igen. Företaget har många master på andra platser i Sverige. Teracom säger att säkerheten vid de masterna har höjts.

Lyssna på vad Angelica Larsson som bor nära masten berättar (sr.se 2016-05-16):

 


Text: Lisa Blohm
Foto: Bertil Strandell
Publicerat: 2016-05-16