Rånare stal 120 säckar sedlar från tåg

Det stora tågrånet kallas en kupp mot ett tåg i Storbritannien 1963. Rånarna kom över 2,6 miljoner pund i gamla sedlar. Brottet blev en av historiens mest kända kupper. 

Ett dussintal män slog till mot ett posttåg, tidigt på morgonen den 8 augusti. Tåget var på väg från Glasgow till London och ligan visste att det fanns stora mängder använda sedlar i en av vagnarna. Såna sedlar är mycket svårare att spåra än nytryckta pengar. Kuppen var välplanerad. Rånarna hade klippt av telefonledningar så att ingen skulle slå larm. De hade också mixtrat med en trafiksignal för att få tåget att stanna. De slog ned lokföraren och plockade åt sig 120 postsäckar med använda sedlar. Sen försvann rånarna från platsen. Ännu fler var inblandade i rånet på andra sätt.

I flera dagar gömde sig rånarna i ett hus. Där hade de lagrat mat för att kunna hålla sig undan. Ett mycket stort antal poliser jagade ligan. Efter en dryg vecka slog polis till mot gömstället. Poliserna hittade mat och sovsäckar, men brottslingarna hade flytt. Många kunde ändå gripas ganska snart. Ett viktigt spår var fingeravtryck. Rånarna hade spelat Monopol i huset och fingeravtryck fanns kvar på spelet.

De gripna dömdes till fängelsestraff, några av dem till 30 år. En av dem, Ronnie Biggs, rymde snabbt från fängelset och höll sig undan i 35 år. Lokföraren överlevde, men blev skadad för livet och fick sluta sitt jobb.

Många var fascinerade över kuppen och över att rånarna kom över så mycket pengar. De 2,6 miljoner pund som de stal motsvarar ungefär 45 till 50 miljoner pund i dag. Det är över 600 miljoner svenska kronor. Det mesta av pengarna hittades aldrig.

Tågrånet blev enormt känt och det gjordes en film om kuppen. Det finns också en svartvit film från 1903 som heter Det stora tågrånet. Men den är förstås mycket äldre än rånet 1963 och handlar inte alls om det brottet.


 

Se filmklipp där brittiska poliser berättar om jakten på rånarna:

Länktips:

”En annorlunda gamblinghistoria” (Aftonbladet 2013-12-19).


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock. Sedlarna på bilden är nyare än de som stals.
Publicerat: 2015-04-14