Råttor stänger skolkök – igen

Ett skolkök i skånska Perstorp hade i höstas problem med råttor. Många olika saker har gjorts för att stoppa skadedjuren. Men nu har köket fått stänga igen.

Skolköket i Perstorp lagar i vanliga fall mat till några olika skolor. Efter att råttor hade hittats stängdes köket. Flera olika metoder användes då mot råttorna. Gift lades ut, en vägg byttes, hål tätades och locken på golvbrunnar skruvades fast så att råttorna inte skulle ta sig in genom brunnen.

Skolköket öppnades igen och råttorna var borta – trodde de ansvariga. I går, måndagen den 9 januari, hittades ändå en råtta, berättar Sveriges Radio P4 Malmöhus. Kostchefen Alexander Hovander låter i en intervju lite trött och bekymrad.

– Det är oerhört tråkigt att en råtta hittats i köket igen och vi har svårt att förstå hur den kommit in, säger kostchef Alexander Hovander till radion.

Han räknar med att köket hålls stängt i minst två dagar till. Nu försöker man att lista ut var den nyupptäckta råttan kom ifrån.

– Vi kommer inte att öppna igen förrän vi är säkra på att köket är fritt från råttor, säger Alexander Hovander.

Eleverna får tills vidare skolmat som är tillagad på en annan skola och äta mat på papptallrikar.

Det finns andra skolkök som också har haft problem med råttor ibland. Djuren kan vara svåra att bli av med.


Förslag till uppgift

Lyssna på ljudklippet från Sveriges Radio här nedanför. Leta i klippet efter något som du inte får veta av nukunskap.se:s text.


Hör kostchefen berätta (P4 Malmöhus 2017-01-10)


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock. Råttan på bilden är inte från Perstorp.
Publicerat: 2017-01-10