Råttor trivs när regnskog huggs ner

Bildtext: Det som sitter fast på råttans rygg är en trådrulle.

Forskare har följt hur råttor flyttar in i regnskog när den avverkas. När träden huggs ner, verkar svartråttorna trivas extra bra.

Svartråttorna levde först i Asien, men tog sig ombord på båtar och spreds över världen. Råttorna kan bli ett stort problem. De kan till exempel bära på sjukdomar som smittar andra djur. Det var svartråttor som spred pesten i Europa.

De här råttorna brukar mest finnas nära människor. Så har det också varit på ön Borneo i Asien. Men på senare tid har svartråttor där spridit sig till utkanten av regnskogar. Råttorna verkar trivas bättre när stora träd har huggits ned. Då växer låga växter bättre och råttorna kan lättare gömma sig för rovdjur.

Brittiska forskare har nu undersökt hur olika sorters råttor sprider sig i regnskogen. Forskarna fångade in 40 råttor. Sen klistrade de fast trådrullar med bomullstråd på råttornas ryggar. Ena änden av tråden knöts fast i en sorts råttfälla. När råttorna sprang iväg rullade tråden ut bakom dem. På så vis kunde forskarna följa hur råttorna rörde sig. Trådrullarna ramlade av så småningom.

Råttorna var av fyra olika sorter. Forskarna upptäckte att svartråttorna var extra förtjusta i just områden med nedhuggen regnskog. Om svartråttorna blir många i regnskogen, så kan det skada djurlivet där, tror forskarna.

– Det här kan vara dåliga nyheter för andra däggdjur som kanske inte klarar att tävla med svartråttorna om maten, säger forskaren Rob Ewers i ett pressmeddelande.

Små däggdjur i regnskogarna hjälper en del växter att sprida frön. De är också viktig mat för rovdjuren. Forskarna ska nu fortsätta att forska på svartråttorna.

– Vi måste förstå mer av vad som händer om svartråttorna tar andra små däggdjurs plats i regnskogen, säger Rob Ewers.

Forskarna skriver om sin studie i tidningen Biotropica, som är en tidning för forskare.


Länktips: Läs mer om svartråttor som skadedjur  (nomor.se)


Text: Lisa Blohm
Foto: Olive Waern 

Publicerat: 2016-02-02

Källa: Eurekalert.org