Regeringen får tre nya ministrar

På bilden, från vänster: Ann Linde, Peter Eriksson och Karolina Skog. (Foto: Socialdemokraterna, Riksdagsförvaltningen och Miljöpartiet de gröna)

I dag, den 25 juni, kom tre nya ministrar in i Sveriges regering. Det var Peter Eriksson och Karolina Skog från Miljöpartiet och Ann Linde från Socialdemokraterna.

Statsminister Stefan Löfven (S) hade kallat till en presskonferens på onsdag förmiddag. Den handlade om en regeringsombildning. Vid en sån brukar en eller flera helt nya ministrar presenteras. Men det kan också vara så att ministrar byter jobb med varandra, får lite nya arbetsuppgifter eller blir av med gamla. Statsministern bestämmer vem som ska ha vilket ministerjobb, men han diskuterar säkert med andra också.

Folk har väntat på att statsministern skulle göra om lite i regeringen. Det behövde han göra, eftersom två miljöpartister har slutat som ministrar. En av dem är Åsa Romson. Hon slutade som minister eftersom hon inte längre leder Miljöpartiet.

Den kändaste av de nya ministrarna är nog Peter Eriksson. Han var tidigare språkrör (ledare) för Miljöpartiet. Då gick det bättre för partier än det gör just nu. Kanske är många miljöpartister därför glada att se honom i regeringen.

De här jobben får de nya ministrarna:

Peter Eriksson blir bostads- och digitaliseringsminister. Han får ansvar för bland annat bostadsbyggande.
Karolina Skog blir miljöminister. Hon har nu varit kommunalråd i Malmö stad och styrt den kommunen.
Ann Linde blir EU- och handelsminister. Hon jobbade redan innan åt regeringen, fast inte som minister.

En del andra ministrar fick lite nya uppdrag i dag. Framtidsminister Kristina Persson slutar. Sammanlagt finns det 24 ministrar i regeringen. Det är nog inte så många som har koll på alla.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2016-05-25