Regnbågsfärger förbjuds på handbolls-EM

Sveriges lagkapten hade tänkt spela handbolls-EM med en regnbågsfärgad kaptensbindel på armen. Nu förbjuds han att göra det.

Herrarnas EM i handboll börjar i dag, den 15 januari. Alla länders lagkaptener har en bindel på armen, så att domaren ska se vem som är lagkapten. Sveriges lagkapten Tobias Karlsson har skaffat sig en regnbågsfärgad bindel. Den är en symbol för  mångfald och för bland andra homosexuellas rättigheter.

Tobias Karlsson har spelat med regnbågsbindeln vid träningsmatcher. Han ville bära den under EM också för att visa alla människors lika värde, har han sagt. Handbolls-EM spelas i Polen och där får homosexuella par inte gifta sig. De har alltså inte samma rättigheter som andra polacker.

– Det här är ingen protest mot någonting utan en tyst manifestation för acceptans, sade Tobias Karlsson nyligen till tidningen Aftonbladet.

Lagkaptenerna för Island och Norge hade också beställt bindlar med regnbågsfärger. Men nu förbjuds alla att ha såna bindlar på EM. Det är europiska handbollsförbundet som har bestämt det. 


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2016-01-15