Resa med brödfrukt slutade med myteri

År 1789 seglade fartyget Bounty iväg från ön Tahiti med hundratals plantor brödfrukt. Men besättningen gjorde myteri. Kaptenen sattes i en båt och växterna kastades i havet.

Brödfrukter växer på träd och kan väga uppemot 6 kg. Ett enda träd kan ge några hundra kg per år och brödfrukt är ett viktigt livsmedel i många tropiska länder. Brödfrukten kan ätas rå, rostad och kokad och går också att baka bröd av.

Närbild på en stor, grön brödfrukt.

Brödfrukt

Växten tros ha odlats av människor i 3 000 år och kommer från öar i södra Stilla havet. Där upptäckte brittiska upptäcktsresande hur viktig brödfrukten var för födan. Samtidigt hade britterna problem med mat i en annan del av världen. Maten räckte inte alltid till för de slavar som tvingades att arbeta på britternas sockerrörsfält i Västindien. Den brittiske kungen bestämde år 1787 att över tusen plantor med brödfrukt skulle seglas från Haiti till Västindien och planteras där. På så vis hoppades man lätt få mat till slavarna.

Uppdraget gick till fartyget HMS Bounty med William Bligh som kapten. Bara resan från England till Tahiti tog tio månader och där stannade fartyget i nästan ett halvår. Över tusen plantor med brödfrukt lastades ombord i krukor. Den 4 april 1789 lämnade Bounty ön Haiti för den långa resan norrut mot Västindien. Men redan den 28 april tog resan mot Västindien slut. Delar av besättningen gjorde då myteri och tog makten över Bounty. Kapten William Bligh och 18 andra sattes i en båt. De flesta trodde nog att de skulle dö där ute på havet, men efter sex veckor och en resa på 580 mil tog de sig till en ö. Vid myteriet kastades också en massa brödfruktsplantor i havet.

De som hade gjort myteri leddes av en man som hette Fletcher Christian, som tillsammans med åtta andra ur besättningen bosatte sig på en ö och levde där tills de dog. Bounty satte de eld på för att fartyget inte skulle avslöja dem. Några andra myterister från Bounty hittades av britterna och straffades med döden.

Hur gick det då med brödfrukten? Jo, det blev en ny resa för kapten William Bligh, som några år senare seglade med hundratals plantor från Haiti till Västindien. Där blev brödfrukten med tiden väldigt vanlig och viktig mat. Men enligt historien vägrade slavarna först att äta brödfrukterna, som i stället blev djurmat. I dag jobbar flera organisationer med att plantera brödfrukt i andra tropiska områden där det kan vara ont om mat.

Myteriet på Bounty är kanske världens mest kända myteri på en båt. Det finns olika versioner om varför det blev myteri. De som gjorde myteri sa att kaptenen var mycket hård och elak. Kaptenen sa att de som gjorde myteri hade vant sig vid ett bekvämt liv på Haiti. Det har skrivits både spännande böcker och gjorts film om myteriet.


Länktips:

1. Läs mer om Myteriet på Bounty (Allt om historia 2010-05-28).


Text: Lisa Blohm
Målning: Robert Dodd, gjord 1790
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-05-08