Ny robot flyger som en fladdermus

Filmklippet med engelskt tal visar robotfladdermusen Bat Bot. Film: Carla Schaffer/AAAS

Fladdermöss är mycket skickliga flygare. Nu har forskare i USA har utvecklat en liten robot som härmar fladdermössens rörelser och flyger som en sån. Filmklippet visar ett par korta flygturer.

Forskarna kallar sin nya uppfinning Bat Bot eller B2. Den väger 93 gram och har vingar täckta med ett väldigt tunt lager av silikon. Silikon är ett material som liknar plast eller gummi. Det används till allt möjligt, till exempel för att göra badrum vattentäta eller för att tillverka konstgjorda kroppsdelar.

Till roboten har forskarna använt en sorts silikon som är väldigt elastiskt, så att det kan töjas mycket. En riktig fladdermus har inuti sina vingar över 40 leder. Alla de här lederna är en förklaring till varför fladdermusen kan röra sig så speciellt i luften.

Forskarna har gett sin fladdermusrobot en sorts konstgjorda leder, fast betydligt färre än en riktig fladdermus har. Precis som en riktig fladdermus kan Bat Bot röra bara en vinge i taget och ändra form på sina vingar. Det gör att den kan röra sig på många olika sätt under flygturen.

De forskare som har skapat Bat Bot jobbar inom ett område där man försöker att härma hur djur rör sig i naturen. Sedan tidigare finns det bland annat robotflugor och robotfåglar.

Forskarna bakom den nya studien verkar nöjda med sin uppfinning. De tror att Bat Bot kan vara till nytta på flera olika sätt och klara av saker som är svåra för flygande drönare. Ett skäl till det är att robotfladdermusen flyger på ett helt annat sätt än en drönare. Vingarna rör sig ganska långsamt jämfört med de snabba rotorbladen på en drönare. Forskarna föreslår till exempel att Bat Bot skulle kunna flyga inne i gruvor och på ett ganska tyst sätt övervaka en byggarbetsplats, berättar de i ett. Däremot klarar den lätta lilla roboten knappast att flyga med tunga paket.

Forskarna kommer från University of Illinois i USA och berättar om sin forskning i tidningen Science Robotics, som mest forskare läser.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-02-03

Mest för lärare: Länk till studien i Science Robotics