Robyn lockar tjejer med ny teknikfestival

(Från vänster: Projektledaren Paulina Modlitba Söderlund, Robyn Carlsson och Sophia Hober, KTH.)

Artisten Robyn Carlsson är initiativtagare till en teknikdag, för tjejer mellan 11 och 18 år. Den 18 april är det dags för teknikfestivalen Tekla. Robyn och Kungliga tekniska högskolan, KTH, står för arrangemanget. Robyn berättar om festivalen i ett inspelat klipp på festivalens sajt.

– Det kommer att bli en dag när du kan pröva på massa olika saker, grejer som du kanske annars inte skulle få chansen att pröva. Till exempel att bygga robotar, göra musik på datorer och programmera, säger Robyn i klippet.

Det blir också musik under teknikfestivalen. Robyn, Zhala och dj:n Lap See ska uppträda och kvinnor som jobbar med teknik ska prata.

Tekla är Robyns eget påhitt, berättar Hillevi Good, som jobbar på KTH. Robyn har tidigare fått ett pris av högskolan. De som får det här priset brukar sen till exempel ordna en föreläsning. Men Robyn kom med den här idén i stället och KTH gillade den. En av tankarna är att göra tjejer nyfikna på teknik och att få fler tjejer att utbilda sig inom till exempel data och IT. I dag är det fler killar än tjejer som läser teknik.

Det är gratis att gå på festivalen, som är på KTH i Stockholm. Festivalen betalas av KTH och ett antal företag.

Länktips: Läs mer om teknikfestivalen på teklafestival.se.


Text: Lisa Blohm
Foto: Sara Arnald
Publicerat: 2015-03-17