Röda Korset i Halmstad trötta på att få andras skräp

Röda Korset i Halmstad tar emot gamla saker, säljer dem och använder pengarna för att hjälpa människor. Men mycket som lämnas in är bara skräp. Nu har Röda Korset tröttnat.


Publicerat: 2017-09-05 Text: Lisa Blohm


Många människor ger bort urvuxna kläder och andra gamla saker till hjälporganisationer. Då kan sakerna säljas till andra och göra nytta. Röda Korset är glada över en massa bra saker som människor lämnar in. Problemet är att många också lämnar in grejer som ingen vill köpa.

För Röda Korset i Halmstad är det här ett stort problem. På Facebook skriver Röda Korset att man förra veckan körde 250 säckar med kläder och andra textilier till Helsingborg – sånt som inte går att sälja. Textilierna lämnas istället till återvinning. ”Det rör sig om ca 2.750 kg (!) som vi alltså inte kan sälja för att de inte håller tillräckligt bra kvalité”, skriver Röda Korset på Facebook. Röda Korset får alltså lägga en massa tid på att rensa bort skräp, istället för att hjälpa människor. Dessutom kostar det att köra saker till återvinning.

SVT Nyheter i Halland berättar om det här och skriver att hälften av det som skänks till Röda Korset i Halmstad inte går att sälja. Nu vädjar Röda Korset människor att bara lämna in saker som går att sälja.

”Slitet, trasigt, fläckigt”

Nukunskap.se ringer upp Malin Joleby. Hon är chef för Röda Korsets butik i Halmstad. Det hörs på hennes röst att hon är väldigt trött på att de får in så mycket saker som är i för dåligt skick för att säljas. Det största problemet är textilier.

– Det är alltifrån kläder, lakan och dukar till gardiner. Väskor och skor räknas också till textilier. Det kan vara för slitet, trasigt, fläckigt eller noppigt. Om du ska handla second hand, så vill du att det ska vara bra saker, säger Malin Joleby.

Hon tror att det finns olika skäl till att människor lämnar in sånt som inte går att sälja.

– Det är okunskap, blandat med välvilja och att den del tycker att det är väldigt enkelt att lämna till oss, säger hon.

Väldigt många vill nog göra något bra, och ge bort saker istället för att slänga dem. Det är också bra för miljön om saker fortsätter att användas. Men sen har kanske folk dålig koll på vad som går att sälja och lämnar in saker för säkerhets skull. Och en del är kanske lite slöa och vill slippa att själva lämna grejer till återvinningen.

– Jag får jätteofta höra ”ni kan ju ta vad ni vill ha”. Men om det är en sak av tio som kan säljas, då har jag redan gjort av med mer på dina sopor än vad vi får för den där enda saken, säger Malin Joleby.

Tips till den som rensar

Hur ska man då tänka, om man rensar hemma och vill skänka saker? Det är ju inte alltid så lätt att veta vad som går att sälja. Så här tycker Malin Joleby att man kan tänka:

– Om det är sånt som du har tröttnat på, men annars hade kunnat tänka dig att köpa second hand eller ge en kompis, det kan du lämna in. Om du tvekar – då vill inte vi ha det heller, säger Malin Joleby.

Den där tröjan som du en gång älskade, men som nu är lite blek i färgen, vill Röda Korset alltså inte ha. Fast de blir glada för ett par nästan oanvända barnbyxor.

Malin Joleby berättar att Röda Korset i sommar har fått ovanligt mycket som faktiskt är skräp. Hon vet att Röda Korset-butiker i andra delar av Sverige har samma problem och tror att det också gäller för andra hjälporganisationer. Nu hoppas hon att människor ska tänka till lite extra.


Förslag på uppgifter

1. Ta reda på vilka organisationer där du bor som tar emot gamla saker och säljer dem.

2. Vart går pengarna för saker som de säljer?

3. Har organisationerna samma problem som Röda Korset i Halmstad? Fråga dem gärna!

Förslag på diskussionsfrågor

1. Hur tänker ni om den här nyheten?

2. Varför tror ni att människor lämnar in så mycket saker som Röda Korset inte kan sälja?

3. Är det rätt av Röda Korset att bara vilja ha saker som de kan sälja? Varför/varför inte?

4. Handlar ni begagnade saker (second hand) ibland? Vad letar ni då efter?

5. Vad skulle ni kunna tänka er att köpa second hand? Vad skulle ni inte köpa begagnat? Berätta varför!

6. Har ni gett bort gamla saker som någon annan får sälja? Hur tänkte ni då?

7. Har ni några förslag på hur Röda Korset kan få mindre skräp och mer bra saker?


Så skriver Röda Korset på Facebook