Romer fick rösta först 1959

Texten ingår i Tema Rösträtt.

Romerna i Sverige fick inte chans att rösta förrän 1959. De stoppades av regler som gjorde att de inte fick stanna länge på samma plats.

Folkgruppen romer behandlades länge illa i Sverige. De hade inte samma rättigheter som andra och räknades inte riktigt som svenskar, även om de hade bott i Sverige hela livet. Romer fick bara stanna en kort tid på en och samma plats. De fick aldrig en fast adress och utan en fast adress kunde de inte rösta.

Det här ändrades 1959. Då kunde romer stanna på en plats och få en fast adress. Då kunde de också börja rösta. Med en fast adress fick romska barn också börja i en vanlig skola, precis som andra svenska barn. Det hade de inte fått tidigare.

Det här är bara ett av många exempel på att vissa folkgrupper inte har fått rösta fast andra har fått det. Så har det varit i väldigt många länder och ofta har människor fått kämpa hårt för rösträtten. Några exempel:

♦ I Kanada fick indianer inte rösträtt förrän 1960.
♦ Svarta människor i Sydafrika fick inte rösta förrän 1994.
♦ I USA fanns det regler som gjorde att många svarta och indianer inte kunde rösta. Det här ändrades 1965.
♦ På 1930-talet kom det lagar i Tyskland som hindrade judar att rösta. Det här var på Adolf Hitlers tid.
♦ I valet i Burma hösten 2015 fick människor från folkgruppen rohingya inte rösta, trots att de hade fått göra det tidigare.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2016-01-16
Källor: Romernas historia, Minoritet.se, canadianimmigrant.ca med flera