Ryttare vann Jerringpriset

Bildtext: Peder Fredricson på Idrottsgalan. Foto: Svenska ridsportförbundet

Under sommar-OS 2016 tog ryttaren Peder Fredricson silver. Nu har han fått ännu ett fint pris, Jerringpriset. Det delades ut i går kväll, den 16 januari, på Idrottsgalan i Stockholm.

Jerringpriset är ett pris som delas ut av Sveriges Radio till en idrottare som är lyssnarnas favorit det året. Vem som helst får rösta på idrottare som de tycker förtjänar att vinna Jerringpriset. Från början är det många kandidater, men till slut är det bara två kvar.

Den här gången kom det in sammanlagt 790 263 röster. Peder Fredricson fick 273 760 av dem. Golfaren Henrik Stenson kom tvåa med 230 229 röster. Trea blev simmaren Sarah Sjöström, trots att hon lyckades bäst av alla svenskar på OS. Kanske berodde det lite på att Sarah Sjöström har vunnit två år på raken och att många tyckte att det var dags med en ny segrare. Peder Fredricson har antagligen fått extra många röster från människor som själva håller på med ridsport.

Peder Fredricson tog sitt OS-silver i hästhoppning tillsammans med hösten All In.

Under idrottsgalan delades flera andra priser ut till duktiga idrottare. Här är hela listan:

Årets prestation: Jenny Rissveds, mountainbike.

Årets kvinnliga idrottare: Sarah Sjöström, simning.

Årets manlige idrottare: Henrik Stenson, golf.

Årets lag: Damlandslaget, fotboll.

Årets ledare: Lars Lagerbäck, fotboll.

Idrottsakademins hederspris: Jan-Ove Waldner, bordtennis.

Årets nykomling och lilla bragdguldet: Jesper Svensson, bowling.


Lyssna på vad Peder Fredricson sa till Radiosporten efter priset:

Extra fakta: Jerringpriset har fått sitt namn efter journalisten Sven Jerring. Han började 1925 att jobba som radioreporter och blev väldigt känd, särskilt som sportjournalist. Sven Jerring var född 1895 och dog 1979.


Förslag på uppgifter

Många tyckte att det var väldigt roligt att Peder Fredricson vann. Andra tycker att någon annan borde ha vunnit i stället. Leta reda på:

1. En text eller ett nyhetsinslag som visar vad tvåan Henrik Stenson sa om att Peder Fredricson vann. Verkar Henrik Stenson vara en bra eller dålig förlorare? Motivera!

2. Två texter eller nyhetsinslag där någon är besviken över att Peder Fredricson vann.

Går det att förstå av texterna varför en del är besvikna över att just Peder Fredricson vann? Vem hade de velat se som vinnare i stället? Vad tycker du om deras argument?

3. Titta på listan över vilka som vann andra priser på Idrottsgalan. Var det rätt personer som vann, tycker du? Varför/varför inte?


Text: Lisa Blohm
Bild: Svenska Ridsportförbundet
Publicerat: 2017-01-17