Så många bostäder har Sverige

Det finns nu 4,7 miljoner bostäder i Sverige. Men husbåtar och tält kommer inte med i statistiken.

Statistiska centralbyrån (SCB) samlar statistik om en massa olika saker. I april kom det nya siffror om villor, höghus och andra bostäder i Sverige. Siffrorna visar att:

Det finns nära 4,7 miljoner bostäder i Sverige. Hälften av dem finns i hus med minst tre lägenheter. Såna hus kallas flerbostadshus och är ofta ganska stora, men det kan också vara en villa som har gjorts om till flera lägenheter.
 Lägenheterna i flerbostadshus är oftast hyresrätter. De som bor där hyr sin lägenhet och betalar hyra varje månad. Det går också att köpa lägenheter och de kallas då oftast bostadsrätter.
 Ungefär 43 procent av bostäderna finns i småhus, som villor eller radhus där en eller två familjer bor. De flesta som bor i småhus äger sitt hus, men kan ha lånat mycket pengar för att köpa sitt hem.
 Resten av bostäderna är till exempel studentbostäder och särskilda bostäder för gamla människor.

I den här statistiken finns nästan alla svenskars hem med. Men inte allas. Även om du bor i en husvagn, ett tält eller en husbåt året runt, så räknar SCB det inte som en bostad. Fängelser räknas inte heller som bostäder, inte ens för den som sitter i fängelse i många år.


 

Länktips:

1. Artikel om att bo på husbåt (Tidningen Kollega 2011-12-09).
2. ”Johan, 21, bor i sin husvagn året runt” (Expressen 2014-06-10).
3.
Karta visar vilka bostäder som är vanligast. Peka så syns namnen på olika kommuner. Klicka så ser du hur många bostäder som finns i småhus och hur många som finns i flerbostadshus.


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-05-01