Så olika har folk pratat i Sverige

En del ord används nästan bara i en viss del av Sverige. Eller av människor som kommer därifrån. Såna ord är skånskans rullebör och småländskans kröser. Orden betyder skottkärra och lingon och hör till olika dialekter.

Både vilka ord som finns och hur ord uttalas skiljer sig åt mellan olika dialekter. Ibland kan det vara väldigt svårt att förstå den som pratar en annan dialekt. Och ibland blir man förvånad över att människor från en annan ort inte förstår ord som man själv använder varje dag.

I dag är skillnaderna mellan språket i olika landsdelar mindre än för 100 år sedan. Vi reser mer än förr, många flyttar till en annan ort och vi lyssnar på radio och tv. Såna saker gör att dialekterna blir mer lika och vi förstår varandra lättare. Men visst hörs det fortfarande stor skillnad på en sork (pojke) från Gotland och en storsa (flicka) från Jämtland.


 

Länktips:

1. Klicka runt på karta och LYSSNA på olika dialekter. Forskare har spelat in hur gamla människor pratade förr i tiden. (Institutet för språk och folkminnen).
2. Text och tv om att det pratas mycket stockholmska i filmer. (SVT Kultur 2015-03-11).

 


Se inslag från Lilla Aktuellt om dialekter:


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2015-04-21