Så kan världens hårdaste slipas

Filmklippet är på engelska och visar hur en diamant slipas. (Från CNN Money).

Diamant är känt som naturens hårdaste material. Ändå finns det slipade diamanter. Hur går det egentligen till?

Nukunskap.se har frågat Jan Asplund, som är expert på ädelstenar. Han jobbar inte själv med att slipa diamanter, men hjälper till att bestämma värdet på dem. Han berättar att en diamant är olika hård i olika riktningar.

– Det går inte att slipa den hårdaste ytan. Därför måste man se vad som är den hårdaste riktningen, säger Jan Asplund.

Sen slipas diamanten där den inte är som hårdast. Det kan handla om att vrida diamanten en extremt liten bit för att hamna rätt. Sedan används pyttesmå korn från andra diamanter att slipa med. En del av de kornen kommer att vara hårdare än ytan som de gnids emot och då slipas diamanten. Diamantkornen blandas med till exempel vaselin eller olja.

I dag är många diamanter konstgjorda. De är ofta rätt små och slipningen sköts av maskiner. Då går det rätt fort att slipa dem. Större stenar slipas ofta av människor. Även om de har hjälp av maskiner, kollar de hela tiden noga vad som händer med stenen. Att slipa en större diamant kan ta flera veckor. Ju bättre en diamant är slipad, desto mer värdefull blir den.

De diamanter som slipas i dag ser annorlunda ut än diamanter som slipades förr. Utan maskiner som hjälp var det svårare att slipa stenarna och de slipades inte lika mycket.

– Då var de mycket mer anpassade efter hur råstenen såg ut. Man undvek att slipa för mycket, berättar Jan Asplund.

(Texten är en del av Tema Ädelstenar.)


Extra fakta
I dag går det faktiskt att skapa material som är hårdare än diamant. Men diamanter är ändå det hårdaste materialet som finns naturligt.
Källa: New Scientist med flera


Text: Lisa Blohm
Foton: Thinkstock
Publicerat: 2015-11-30