Så låter ljud i Marianergraven

Forskare har spelat in ljud 11 000 meter ner under vattenytan. Både båtar och jordbävningar hördes. Det är i alla fall vad forskarna har kommit fram till.

hydrofon

Hydrofonen vid havsytan.

Marianergraven kallas den plats där havet är som allra djupast. Från havsytan är det ungefär 11 000 meter ner till den djupaste platsen, Challengerdjupet. Marianergraven ligger i Stilla havet.

Forskare ville ta reda på vilka ljud som hördes på havsbotten. Därför sänkte de ned ett instrument som kallas hydrofon i vattnet. En hydrofon används för att lyssna av ljud just i vatten.

Hydrofonen spelade i tre veckor in ljud därnere på ungefär 11 000 meters djup. Sen togs hydrofonen upp till ytan igen och forskarna lyssnade av ljuden och försökte klura ut vad det var för ljud. De hörde bland annat ljud från en jordbävning och valar, berättar Robert Dizak, som är en av forskarna.

– Man skulle kunna tänka sig att den djupaste delen av havet skulle vara en av de tystaste platserna på jorden. Men det hörs nästan hela tiden både naturliga ljud och ljud orsakade av människor, säger han i ett pressmeddelande från Oregon State University.

Forskarna hörde också ljud som de säger är från tyfoner och båtpropellrar uppe vid havsytan. Ljudet av båtar hördes alltså 11 kilometer under vattnet.

Hydrofonen var klädd i den väldigt hårda metallen titan för att klara det enormt höga trycket från vattnet. Forskarna fick också vara försiktiga när de skickade ned och tog upp hydrofonen så att den inte skulle gå sönder. Forskarna kommer bland annat från Oregon state university i USA.


Lyssna på forskarnas inspelningar från Marianergraven

I det första klippet hörs enligt forskarna båtpropellrar. I det andra (en liten bit in) hörs ljud från en jordbävning längre bort.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2016-03-04
Kartbild: Center for Coastal and Ocean Mapping
Foto: Dylan Hall/US Coast Guard