Så många flyttade till och från din kommun

Under 2016 flyttade över en halv miljon människor från en svensk kommun till en annan kommun. I tabellen här nedanför kan du se hur det såg ut med flyttar till och från din kommun.


Publicerat: 2017-09-13
Text: Lisa Blohm


Statistiken kommer från Statistiska centralbyrån (SCB). Siffrorna visar bland annat att i sju län var det fler som flyttade in än ut. Så var det i de här länen:

♦ Stockholms län
♦ Uppsala län
♦ Östergötlands län
♦ Gotlands län
♦ Skåne län
♦ Hallands län
♦ Västra Götalands län

I alla andra län var det i stället fler som flyttade därifrån än dit. De flesta som flyttade från en kommun stannade kvar i Sverige, men en del har också flyttat till ett annat land. Sammanlagt 283 737 människor flyttade till en kommun i samma län som de bodde i förut och 224 017 flyttade till en kommun i ett annat län. Många av dem som flyttade in i en kommun har tidigare bott i ett annat land.


Förslag till uppgifter:

Leta reda på kommunen i tabellen här nedanför. Det kan du göra på olika sätt. Lättast är nog att skriva in kommunens namn i sökfunktionen, men pröva gärna andra sätt också. Försök sen att svara på:

1. Hur många flyttade till din kommun 2016?
2. Hur många flyttade från kommunen?
3. Hur många fler eller färre flyttade till kommunen än därifrån?
4. Jämför med en eller flera kommuner i ditt län. Hur ser det ut där?
5. Har ni några i klassen som flyttade till er kommun under 2016? Varifrån flyttade de då? Leta reda på platsen på en karta.


Länktips: I Tema BEFOLKNING finns mer statistik om befolkning.

För lärare: Här kan du leta fram mer detaljerad statistik om flyttar till och från kommunen. (Länk till rätt sida hos SCB.)