Så många har varit kvinnor på OS

Under sommar-OS i Rio kommer lite över 10 000 deltagare att tävla, Lite färre än hälften, runt 4 700, är kvinnor. Vid OS i Aten 1896 fick inte en enda kvinna tävla.

I dag måste alla nya sporter som kommer med på OS vara öppna för både kvinnor och män. Förr i tiden var det helt annorlunda. Under de olympiska spelens början tyckte många att kvinnor inte borde idrotta alls och absolut inte tävla. Om kvinnor ändå skulle idrotta, så skulle de göra det så att andra inte såg.

Av de ungefär 2 400 deltagarna vid OS i Stockholm år 1912 var runt 50 kvinnor. USA skickade inga kvinnor alls till Stockhom. Idrottsledaren James E Sullivan i USA skrev så här: ”Vi har inte skickat kvinnor till tävlingarna, eftersom vi i Amerika inte vill se dem sporta offentligt. Både sporten och de mår bättre av att de utövar idrott på avstånd från publikens nyfikenhet.” Så här tyckte också många manliga idrottsledare i Sverige.

Kvinnor fick tävla i färre idrotter än männen. Så var det länge. Det dröjde till exempel ända till 2004 innan kvinnor fick brottas i olympiska spelen. Då hade brottning varit en OS-gren för män ända sedan 1896. För andra sporter gick det snabbare, men det kunde ändå dröja länge innan olika grenar kom med på OS för kvinnor.

Fortfarande kan det vara svårt för kvinnor i en del länder att få tävla i en idrott. Villkoren för killar och tjejer som idrottar kan se olika ut även i Sverige. Men väldigt mycket har i alla fall ändrats sedan 1896.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2016-07-29

Källor: Internationella olympiska kommittén, boken Stockholmsolympiaden 1912, Stockholmskällan med flera

Bra att veta: Uppgifterna om exakt hur många som tävlade vid ett OS varierar lite i olika källor.

Mer om OS