Så mycket använder olika länder av jordens resurser

Sverige hör till de 15 länder som slösar mest med jordens resurser. Om alla levde som vi i Sverige, skulle det behövas 4,2 jordklot, säger Världsnaturfonden. Längst ner finns en tabell över hur det ser ut i andra länder.
Publicerat: 2016-10-28

Organisationen Världsnaturfonden arbetar för miljön och för utrotningshotade djur och växter. Nu har Världsnaturfonden kommit med en ny rapport om hur det står till med planeten. Rapporten kommer med en hel del tråkiga nyheter. En är att jordens befolkning tillsammans lever som om det fanns 1,6 jordklot. Vi gör alltså av med mer av naturens resurser än vad jorden egentligen klarar av. Till exempel smutsats mycket vatten ner, för mycket koldioxid släpps ut och det fiskas för mycket av en del fiskar.

På en lista med 187 länder kommer Sverige på plats 14. På den här listan är det dåligt att ligga högt upp. Enligt Världsnaturfonden skulle det krävas 4,2 jordklot, om alla levde som vi i Sverige. Om alla i stället levde som i till exempel Uganda, skulle jordens resurser räcka mer än väl. (Fast det betyder ju inte att allt är bra i Uganda).

Varför ligger då Sverige så dåligt till? Det beror på flera saker. Det handlar bland annat om att svenskar jämfört med många andra äter mycket kött och bor i stora hus. Vi köper också en hel del mat och saker från andra länder. En del av de sakerna tillverkas på ett sätt som är dåligt för miljön. Det är också ganska kallt i Sverige, så vi behöver värma upp husen på vintern. Det är också många svenskar som kör mycket bil och en del flyger utomlands varje år.


Förslag till diskussion

Att Sverige är kallt på vintern kan vi inte göra så mycket åt. Men det finns andra saker vi kan göra för att slösa mindre med jordens resurser. En är att äta mindre kött, en annan att åka mindre bil och köpa färre nya saker.

♦ Vad kan du tänka dig att göra för miljöns skull?
♦ Vad kan (eller vill) du inte göra? Varför?
♦ Vad har ni för andra förslag på saker att göra för att spara på miljön?


Förslag till uppgift

Här nedanför finns en lång tabell. Den visar hur många jordklot som skulle krävas om alla på jorden levde i det landet. Världsnaturfonden kallar det för det ekologiska fotavtrycket.

Tabellen går att sortera på olika sätt och att söka i. Leta upp de länder som har störst ekologiskt fotavtryck. Ta minst tio länder. Leta upp länderna på en karta och pricka in dem. Gör sen likadant med lika många länder i botten. Ser ni något mönster? Om ni vill, fortsätt gärna med fler länder!

Tips: I bland annat Tema SOPOR och Tema PLASTPÅSAR finns mer att läsa om miljön.


Text: Lisa Blohm
Bild: iStock och nukunskap.se (collage)