Så ska magrare pizza bli god

Hur smakar en riktigt god pizza? Det beror förstås på vem man frågar. Många pizzaälskare skulle nog säga att smält ost är en väldigt viktig ingrediens. Osten gör att pizzor ofta är ganska fet mat.

Inom EU har man bestämt att mängden av vissa fettsorter i ost ska minska. Men ost med lite fett smälter sämre än fet ost gör. Nu säger forskare inom ett EU-projekt att de har lyckats göra fettsnålare pizza som smakar lika gott som den fetare varianten.

Forskarna har tagit fram en mozarellaliknande ost med mycket låg fetthalt. Sedan har de sprejat ett tunt lager fett på osten. Fettet kommer precis som osten från mjölk och skyddar osten från att torka ut när pizzan gräddas. På det här sättet har man fått en ost som har smält bra. Enligt forskarna blir det lika gott som med fet ost. Det har de kommit fram till genom att låta människor proväta pizzorna.

EU har gett pengar till den här forskningen och forskare i flera länder har samarbetat. Några företag har också bidragit till forskningen. De hoppas kunna tjäna pengar på den nya osten.

Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-01-26


Källor: Pressmeddelande från Sveriges tekniska forskningsinstitut (SP) och Anna Fureby, projektledare hos SP.