Sagans 3 och 7 är primtal

En del tal ses som lite speciella, rent av magiska. I folksagornas värld är 3 och 7 ofta extra viktiga.

Talet 7 är viktigt i många kulturer. Veckan har sju dagar, det talas om sju underverk och i Bibeln finns talet 7 med massa gånger. I folksagor som berättas i Sverige dyker sjuorna också upp. Där finns sjumilastövlar och sju dvärgar för att ta några exempel.

Talet 3 är nog ännu vanligare i sagor. Det finns mängder av berättelser med tre bröder som ska ut och pröva lyckan i världen, tre gummor som ska visa vägen och tre önskningar som ska uppfyllas. Kanske har det också gjort sagorna lättare att komma ihåg. Länge var sagorna inte nedskrivna, utan berättades från generation till generation.

Både 3 och 7 är så kallade primtal. En del som jobbar med matematik verkar se just primtal som lite magiska och extra spännande. Det finns oändligt många primtal. Det största primtal som människan har hittat har över 17 miljoner siffror! Det är datorer som räknar på det. Primtal är användbara till kryptering av hemliga texter. En del gillar också att göra mönster av primtal.


 

Det här är primtal

Du har kanske redan full koll på primtal? Tänk dig annars att du har 7 diamanter. De får inte delas i mindre bitar. Du vill ha högar med lika många diamanter i varje. Vilka tal kan du då dela antalet diamanter med?

Det går bara att göra på två sätt:
1. Du kan lägga alla diamanter i en hög. (Delning med 1).
2. Eller, så kan du ha en enda diamant i varje hög. (Delning med 7, alltså med sig själv.)

Om du testar med 3 diamanter blir det precis likadant. Det är det här som här primtal. De kan bara delas jämnt upp med 1 eller med sig själva. Jämnt upp betyder att det blir heltal (inga bråk eller decimaler). Primtal är också alltid heltal och större än 1.


Frågor

1. Talet 2 är det enda jämna primtalet. Varför finns det inga andra jämna primtal?
2. Du vet redan att 2, 3 och 7 är primtal. Vilka fler primtal under 20 finns det?

  • Svar på fråga 1

    Svar: Alla andra jämna tal går att dela med 2 och då är de inte primtal.
  • Svar på fråga 2

    Svar: 5, 11, 13, 17 och 19 är också primtal.