Sant och falskt sprids som virus

Har du hört talas om viral spridning? Det betyder att något sprids i en rasande takt. Ungefär som virus kan göra.

När man i dag pratar om viral spridning, menas ofta hur saker delas snabbt i sociala medier. Det kan vara ett roligt klipp på Youtube som 100 människor snabbt börjar tipsa andra om. Sen tipsar dessa hundra människor 1 000 till som tipsar 5 000 till och så vidare. Det kan också vara en text på nätet som folk snabbt sprider för att de retar upp sig på det som skrivs. En del företag försöker att göra reklam som människor ska gilla så mycket att de börja sprida den viralt. På så sätt når företagen många fler.

Det som sprids viralt kan förstås vara alldeles korrekt. Men det kan också vara saker som inte är sanna, eller rykten som ingen riktigt vet om de stämmer. Om du tänker ”att så här knäppt kan det väl inte vara?” så kan du mycket väl ha rätt. En varningssignal är om det inte står var eller när något har hänt.

Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2015-02-09


Finns det några risker med att en falsk historia snabbt sprids på nätet? Diskutera gärna med några klasskompisar.

Hos tidningen Metros Viralgranskaren kollar journalister om nyheter som sprids väldigt snabbt stämmer. De varnar också för sajter med fejkade nyheter som ändå kan vara lätta att tro på.

Mer om virus