Så mycket plast samlas in där du bor

Texten ingår i Tema PLASTPÅSAR

Många saker som vi köper säljs i påsar, flaskor eller andra förpackningar av plast. Under 2015 lämnades 6 kg plast per person tillbaka för återvinning. Här kan du se hur det såg ut i din kommun.

Det är väldigt stora skillnader mellan olika kommuner. På till exempel Gotland lämnades över 24 kg plast per invånare till återvinning. Det var ungefär tio gånger mer än i Kiruna kommun. Använder då gotlänningar mycket mer plast än gotlänningar? Eller är Kirunabor mycket sämre än gotlänningar på att lämna plast till återvinning? Så kan det förstås vara. Men den viktigaste förklaringen är antagligen att Gotland har väldigt många turister på sommaren. De köper och lämnar tillbaka mängder med plastförpackningar, men räknas inte som invånare.

En hel del plast lämnas inte till återvinning. En del av den insamlade platsen kan inte återvinnas. Lite mindre än 40 procent av den plast som används till förpackningar återvinns, enligt siffror från Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

På kartan kan du klicka och se hur många kg plast per invånare som lämnades in i olika kommuner under 2015. I statistiken finns inte plast från till exempel fabriker med.


Förslag på uppgifter:

1. Hur många kg plast per invånare samlades in i din kommun 2015?
2. Var det mer eller mindre än genomsnittet för Sverige? (Det var 6,08 kg per invånare).
3. Hjälps åt i klassen att samla in plast som väger 6,08 kg.

(Källa till statistiken: Förpacknings- och tidningsinsamlingen).

Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2016-03-04

 

MER OM PLAST