Silvermyror rusar runt i gassande sol

Hur klarar man att springa runt i öknens värme? Silvermyrorna i Sahara är ett av de djur som har anpassat sig allra bäst.

Olika faror hotar en liten insekt i öknen. Det blir väldigt varmt och det gäller att passa sig för hungriga rovdjur. Silvermyrorna undviker sina fiender genom att ge sig ut på matjakt när det är så hett att nästan alla andra djur håller sig borta. Myrorna väntar tills det är runt 46 grader varmt innan de lämnar sitt trygga bo. Här är några förklaringar till att de klarar värmen:

♦ Benen är längre än hos andra  myror. Myrans kropp lyfts därför upp ovanför den heta ökensanden, där det är något mindre varmt. Ofta använder de också bara fyra av sina sex ben när de springer. Frambenen undviker då den heta sanden.

♦ Redan innan myrorna lämnar boet tillverkar deras kroppar särskilda ämnen, kallade värmechockproteiner. Det gör att cellerna klarar en hög kroppstemperatur, på över 50 grader. Däggdjur hade dött vid en mycket lägre kroppstemperatur.

♦ Myrorna är också oerhört snabba och kan därför ta sig snabbt mellan platser utan att utsätta sig för solen så länge. De kan springa ungefär 50 centimeter i sekunden. Det låter kanske inte så mycket, men är väldigt snabbt med tanke på hur små de är. Myrorna klättrar upp i växter för att svalka sig och när de väl har hittat ett byte hittar de lätt den snabbaste vägen hem till svalkan. Men även silvermyrornas kroppar kan bli för varma. Därför är det inte alla som överlever hela vägen tillbaka till boet.

Björndjur, i stark förstoring.

Björndjur

Ett pyttelitet djur som verkar klara nästan vad som helst är björndjuret, också kallat trögkrypare. Ett sätt som de har att skydda sig är att gå i en sorts dvala. Björndjur kan överleva vid temperaturer upp till runt 150 grader och minus 272 grader. Det finns många olika sorters björndjur i Sverige, men du behöver nog ett mikroskop för att se dem.

Det finns också en sorts havsmaskar, Pompejimaskar, som klarar höga temperaturer vid heta strömmar på havsbotten. Tidigare trodde forskare att de klarade att ha delar av kroppen i 80-gradigt vatten, samtidigt som det var drygt 20 grader där huvudet var. Andra forskare har kommit fram till att det där med 80 grader nog är lite överdrivet, men att maskarna ändå klarar värme bättre än de flesta.


Länktips:

1. Mer om björndjur (Naturhistoriska riksmuseet).
2. Läs om hur fett skyddar djur mot kyla (nukunskap.se 2015-02-16).


Text: Lisa Blohm
Lilla bilden: 
Bob Goldstein and Vicky Madden, UNC Chapel Hill
Publicerat: 2015-06-01
Källor: BBC, Carleton College, ne.se med flera
Myrbild på förstasidan: Bjørn-Christian-Tørrissen (CC-BY-SA-3.0)