”Själva sticket känns knappt”

DSC_0248 (1)

Ylva Wändahl

Ylva Wändahl är skolsköterska i Lidingö stad nära Stockholm. Där vaccinerar hon elever i femman och ettan mot olika virus.

Hur vanligt tycker du att det är med spruträdsla på din skola?

– Inte så jättevanligt, faktiskt. Det brukar vara några i varje klass. Jag tror att det vanligaste är spruträdda föräldrar och så överför de det på barnen. Själva sticket känns knappt, men det kan kännas lite när man sprutar in vaccinet.

Vad är de rädda för?

– Det vanligaste är att man är rädd att sticket ska göra ont och så har man hört att sprutor är lite läskigt. Lite längre upp i åldrarna är man rädd för att det ska göra ont efteråt. När man ger Gardasil till tjejerna i femman är det två doser. Då kan man bli lite öm och det kan vara lite svårare andra gången. Men det brukar alltid gå bra.

Vad är ditt bästa knep till den som är rädd?

– Tricket för att det inte ska kännas så mycket, är att man ska slappna av i armen. Tänk på spaghetti som har kokat för länge, så ska armen kännas. Om man är riktigt rädd kan man ta med en mamma eller pappa. Då pratar vi första gången om vad som ska hända och så visar jag sprutan. Sen sticker vi nästa gång de kommer.

Vad tycker du själv om att få sprutor?

– Jag tycker inte heller att det är kul, det gör nästan ingen. Men jag vet hur bra det är att ta sprutor. Att få stelkramp, till exempel, gör mycket ondare.

Text: Lisa Blohm
Stora bilden: Thinkstock
Publicerat: 2015-02-09