Skarvar hamnar på pizza

Skarv är en sjöfågel som många fiskare ser som skadedjur. Nu lägger en pizzeria på Åland skarven på pizza.

Det finns flera olika sorters skarvar. I Sverige finns det två varianter av fågeln. Skarvarnas spillning är stark och träd skadas och kan dö på platser med många skarvar. Många yrkesfiskare ogillar också skarvarna eftersom fåglarna äter fisk. Fåglarna är egentligen fridlysta i Sverige, men jägare får ibland tillstånd att skjuta ett bestämt antal skarvar.

På den finländska ön Åland är många trötta på skarvarna. Andra tycker att man ska vara rädd om dem. På Åland brukar en del skarv skjutas. Nu har en åländsk restaurang börjat med skarvkött på pizza. Enligt den finlandssvenska tidningen Hufvudstadsbladet köper restaurangen en del skarvkött från jägare. Annat lämnar jägare in gratis. De tycker att det är bra att köttet kommer till nytta.

Skarvpizzan har blivit en ganska stor nyhet i Finland och några tidningar skriver att den är god.

Länktips: Läs om när tidningen Nya Åland testade skarvpizzan (2016-09-15)


Förslag till skrivuppgift:

Gillar du pizza? Beskriv hur din drömpizza skulle se ut. Vad tycker du hör hemma på en pizza och vad passar inte där? Berätta gärna varför.

Ta reda på mer!

Om du vill kan du ta reda på mer om skarven. Tänk gärna på att en del tycker väldigt illa om skarvarna och att andra vill skydda dem. Det kan påverka hur de beskriver fågeln.


Text: Lisa Blohm
Foto: Bengt Nyman, Vaxholm (CC BY 2.0)

Publicerat: 2016-09-16

Mer att läsa