Skolbarn cyklar mindre – nu undersöks varför

Barn i skolåldern cyklar mindre än för 20 år sedan. Nu ska man ta reda på vad det beror på.

Sveriges regering tycker att svenskarna ska cykla mer. Det finns flera orsaker till det. En är att cykling är bra för miljön. En annan är att människor mår bra av att röra på sig. I förra veckan kom olika förslag på hur man ska få människor att cykla mer. Förslagen handlar till exempel om att minska risken för olyckor där cyklister skadas allvarligt.

En grupp där cyklingen har minskat är barn och ungdomar mellan 7 och 14 år. Det finns en undersökning som säger att en vanlig dag för 20 år sedan cyklade ungefär 24 procent av alla barn mellan 7 och 14 år. Nu är det ungefär 15 procent.

Varför cyklar skolbarn mindre? Det ska nu forskare vid något som förkortas VTI ta reda på. Vid VTI finns människor som forskar om vägar och transporter. Ann Niska leder projektet.

– Det finns mycket tyckande i den här frågan, men det är egentligen ingen som vet säkert varför det är som det är, varför barn och unga cyklar mera sällan, säger Ann Niska i ett pressmeddelande från VTI, där hon jobbar.

Det är regeringen som vill att VTI tar reda på det här. Tanken är sen att komma på sätt att få barn och ungdomar att cykla mer.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-05-02

Förslag på diskussionsfrågor

1. Brukar några av er i klassen cykla till skolan? Varför, i så fall?

2. Tycker ni att det vore bra om fler cyklade mer? Varför/varför inte?

3. Försök att komma på så många anledningar som möjligt till att människor INTE cyklar eller inte cyklar så ofta. Kom sen på förslag på hur cyklingen kan öka.

4. Det pratas mycket om att det är bra att cykla. Kan ni komma på några dåliga saker med cykling? Vilka, i så fall?