Skräp används till batterier

När nya varor fraktas i lådor, skyddas de ibland av packchips. Det är fluffiga bitar som mest består av luft. I USA hamnar mycket av de här packchipsen sen på soptippar, och det är dåligt för miljön. Nu har forskare på Purdue-universitetet i USA kommit på att packchipsen kan komma till nytta på annat sätt. De har testat att använda materialet som en viktig del i batterier. En av forskarna heter Vinodkumar Etacheri.

– Vi fick en massa packchips när vi gjorde i ordning vårt nya laboratorium. En professor föreslog att vi skulle göra något meningsfullt med packchipsen, berättar Vinodkumar i en text på universitetets hemsida.

Packchipsen är gjorda av en sorts plast eller av stärkelse. Potatismjöl är ett exempel på stärkelse.  Forskarna provade att värma upp packchipsen till mellan 500 och 900 grader. Då blev det en sorts svart kolpulver kvar, eftersom både plasten och stärkelsen innehåller kol. Det här kolet tryckte forskarna ut i väldigt tunna lager. Sen testade de att använda det till litiumbatterier som kan laddas upp flera gånger. Och det fungerade. Packchipsen användes inte till hela batterierna, utan till anoden, som är batteriets pluspol. I vanliga fall används en annan sorts kol till den delen.

Batterierna går inte att köpa i dag. Men forskarna säger att de är bättte än vanliga batterier och hoppas att de ska kunna börja säljas om ett par år.

Länktips:

”Scientists make batteries from packing peanuts” På engelska. (Teaching Kids News, 2015-04-19.)


    Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock

Publicerat: 2015-04-22