Slem från grodor stoppade influensavirus

Grodors slem skyddar dem mot en del virus och bakterier. Nu har forskare upptäckt att slemmet från en speciell groda också dödar influensavirus som gör människor sjuka.

Grodor har ett slem, som hjälper dem att inte torka ut. Vissa ämnen i grodslem hjälper också djuren att hålla sig friska eftersom de skadar eller dödar bakterier och virus. Olika grodor har olika sorters skyddsämnen, som också kallas försvarspeptider.

Såna här försvarspeptider i naturen är spännande för forskare. En del av ämnena skulle nämligen kunna bli viktiga läkemedel.

Forskare i Indien har undersökt slemmet på en groda som lever i södra Indien. De hittade en peptid som de har kallat urumin. En del andra peptider hos grodor är giftiga för däggdjur, men det verkar inte den här vara.

Forskarna testade urumin mot influensavirus. Ämnet fastnade på en viktig del av influensaviruset. Då kunde inte viruset göra skada längre. Forskarna prövade också att ge möss en hög dos med influensavirus. När mössen fick urumin, så klarade de sig. Ämnet skyddade mot en besvärlig variant av influensa, men inte mot alla sorter.

Grodorna kan själva inte bli sjuka av influensa som människor får. Därför tror forskarna att urumin skyddar grodorna mot något helt annat än influensa. Vad vet man inte.

Det är lång väg från en upptäckt till ett färdigt läkemedel och det är inte alls säkert att urumin blir en medicin. Men forskarna i Indien hoppas förstås det och de fortsätter också att leta för att hitta peptider mot andra virus.

Extra fakta:

♦ En peptid är som ett protein, fast kortare. Flera peptider kan tillsammans bli ett protein. Det finns en enorm mängd olika sorters peptider. En del av dem är försvarspeptider. Andra gör helt andra saker.

♦ Forskarna kallade peptiden som de hittade för urumin. Namnet kommer från ett indiskt svärd som heter urumi.

Forskarna skriver om sina upptäckter i en tidning för forskare som heter Immunity.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-04-19

För lärare: Länk till abstract i Immunity