Slumpvisa svenskar ska svara i telefon

Människor i andra länder kan nu ringa ett särskilt nummer för att prata med en svensk. Vem som svarar? Det kan vara nästan vem som helst.

Det är Svenska turistföreningen som har startat en ny telefonlinje. Numret kallas The Swedish number, vilket betyder det svenska numret. De som ringer betalar lika mycket som det brukar kosta att ringa till Sverige. Ett samtal från Australien är oftast mycket dyrare än ett från Danmark.

De som ringer kan inte själva välja vem de vill prata med. Det kan bli en ung kille i Falun, en gammal tant i Malmö eller kanske en svensk kändis. Till exempel. Den som ringer kan sen ställa frågor om Sverige. Turistföreningen hoppas nog att svenskarna ska ge tips som lockar utlänningar att åka på semester till Sverige.

Kan vem som helst då plötsligt bli uppringd av en okänd person från utlandet? Nej. För att få de här samtalen ska man själv ha anmält att man gärna blir uppringd. Man behöver också en smartphone och en särskild app, skriver Turistföreningen i ett pressmeddelande.


Länktips: På sidan theswedishnumber.se syns hur många som har ringt numret och vilka länder flest ringer ifrån. Sidan är på engelska.

Förslag till diskussion:

1. Vad skulle du tycka om att bli uppringd av en främmande person från ett annat land?
2. Vilka frågor tror du folk ställer när de ringer till Sverige?
3. Vilket land skulle du helst ringa till om det fanns liknande nummer i andra länder? Varför?
4. Vad kan vara bra med ett sånt här nummer? Vad kan vara dåligt?


Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock. Bilden är ett collage.
Publicerat: 2016-04-07