Brand 826 meter under jord

Brand 826 meter under jord

(Bilden är från Garpenbergs gruva, men inte från branden.)

Den 3 mars började det att brinna i en gruva i Dalarna. Över 160 människor var då under jord. Men alla klarade sig oskadda.

Gul räddningskammare i en gruva. Utanpå sitter en grön skylt med texten Räddningskammare. Foto: Boliden

Räddningskammare.

Branden startade i en container 826 meter ned under marken i Bolidens gruva i Garpenberg. Gruvarbetare under jord sökte skydd i särskilda räddningskammare, stora lådor av metall. Där finns det ren luft att andas och man är skyddad i några timmar. Det är särskilt röken som människor behöver skydd emot.

Ovanför jord förberedde brandmän sig på att rädda gruvarbetarna. Tack vare särskilda märken, tags, på kläderna är de lättare att hitta. Efter mindre än två timmar var alla räddade och branden släckt. De verkar också ha klarat sig oskadda.

Numer är det ovanligt med dödsolyckor i svenska gruvor, men de inträffar ändå. Bränder är en av de allvarligaste riskerna, liksom ras.

Arbetsmiljön i gruvor kan också vara tuff på andra sätt som påverkar hälsan. Att jobba utan dagsljus kan göra att man mår sämre. De som jobbar i gruvor andas också in avgaser och damm som ökar risken för en del sjukdomar.


Länktips

1. ”Brand i gruva – alla arbetare evakuerade” (SVT 2015-03-03).
2. ”Fyra timmars luft är alldeles för kort” (Dagens Arbete 2015-02-17)
3. Fakta om räddningskammare (Bolidens hemsida).
3.
”Tekniken som kan rädda liv i gruvan Nyhet om utveckling av en ny sorts räddningskammare (Ny Teknik 2014-09-01).


Text: Lisa Blohm
Foton: Boliden
Publicerat: 2015-03-10