Smällare förstörde fotbollsmatch

Mitt under en fotbollsmatch i allsvenskan kastades en kraftig smällare in. Den smällde nära en spelare och en domare. Domaren blev väldigt chockad. Matchen spelades aldrig klart.

Det här hände när IFK Göteborg och Malmö FF möttes i herrarnas allsvenska i går kväll, den 27 april. Matchen spelades i Göteborg. När det var ungefär en kvart kvar av matchen stod det 0–0. Då kastades en kraftig smällare, ett knallskott, in mot planen. Det kom från en plats där Göteborgs publik stod.

Smällen var kraftig, berättar journalister som var på plats. Knallskottet exploderade nära Malmö FF:s spelare Tobias Sana, som var avbytare. Han blev mycket upprörd, slet loss en hörnflagga och kastade upp den mot publiken. Linjedomaren Mathias Klasenius var också väldigt nära knallskottet. Huvuddomaren Jonas Eriksson berättar att Mathias blev väldigt skakad.

– I omklädningsrummet mår han väldigt dåligt, han är chockad, tagen och gråter, berättar domaren Jonas Eriksson för Sveriges Radio om hur hans jobbarkompis mådde efter händelsen.

Efter ett långt avbrott stoppades matchen helt och spelades aldrig färdigt. Publiken finns gå hem.

Spelare och ledare från båda klubbarna var förbannade och ledsna. Hittills är det inte känt vem som kastade in smällaren.

Varken Tobias Sana eller Mathias Klasenius fick några skador som syntes. Men ett knallskott som exploderar nära en människa kan skada hörseln. Man kan få problem med hörseln under ett kortare tag och i värsta fall resten av livet.

Om matchen ska spelas klart en annan dag bestämmer Fotbollförbundet. Det kan bli så att IFK Göteborg i stället straffas och döms som förlorare av matchen utan att den spelas färdigt. Klubben har bett alla om ursäkt för att knallskottet kastades in under matchen.

Lyssna på vad domaren Jonas Eriksson säger om matchen (Sveriges Radio 2016-04-27):


Text: Lisa Blohm
Bild: Thinkstock
Publicerat: 2016-04-28