Smart väg uppför klippa kopierad till klättervägg

Många gillar att klättra – både inomhus och utomhus. Nu har forskare kopierat vägen som klättrare tar utomhus. Sen har de gjort en nästan exakt likadan inomhus.

Forskarna valde ut svåra delar av två populära klätterleder i USA. Man skulle kunna tänka sig att göra en kopia av en hel klippa och ställa den inomhus. Men det skulle vara väldigt dyrt och krångligt. Forskarna undersökte i stället var klättrarna satte sina händer och fötter för att ta sig uppför klipporna. Sen kopierades just de små bitarna av klippan till så kallade grepp. Såna klättergrepp kan skruvas fast i en vägg och användas för att hålla i eller kliva på. Greppen sattes på samma avstånd från varandra som på klippan.

Forskarna använde olika sorters teknik för att göra det här. Bland annat filmade de med flera kameror ur olika vinklar för att få en tredimensionell bild av klippans väggar. De filmade också hur klättraren klättrade.

Klättrarna filmades

När den kopierade klätterleden testades inomhus, så filmades klättrarna igen. Då såg det ut ungefär likadant som när de klättrade utomhus, berättar forskarna i ett pressmeddelande. Klättrarna tyckte också själva att de rörde sig på ungefär samma sätt.

Forskarna hoppas att det här kan bli ett sätt att göra bra kopior av klätterleder i naturen utan att det blir vansinnigt dyrt. Då skulle människor nästan kunna känna hur det känns att klättra i ett berg på andra sidan jorden och öva på det inomhus.

Kanske är den här forskningen mest till glädje för människor som älskar att klättra. Men forskning gör också ofta att man kommer på fler saker att använda upptäckter till.

Forskarna finns bland annat vid Dartmouth College i USA och pratade den 9 maj om sin forskning på ett möte för forskare.


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-05-11

Förslag till diskussion:

1. Om ni fick klättra inomhus i en kopia av en riktig klippa, vilket berg skulle ni välja? Varför?

2. Gör den här forskningen någon nytta, tycker ni? Varför/varför inte?

3. Vad tror ni känns annorlunda med att klättra på en riktig klippa och en sån här kopia? Vad tror ni kan kännas på samma sätt?