Snabba nyheter kan ge mer pengar

Texten ingår i Tema Snabba nyheter

Spelar det någon roll om en nyhet kommer halv tre eller en kvart senare? Det kan man tycka olika om. Men för nyhetssajter kan snabbhet betyda pengar.

Från många nyhetssajter kan man få ett pling i mobilen om viktiga nyheter. Den som tycker att nyheten låter spännande klickar då direkt på en länk och läser nyheten på sajten. När samma nyhet kommer från en annan sajt en stund senare, struntar man kanske i den.

Det här betyder att snabba sajter kan locka fler besökare. För sajter med reklam är det viktigt att många går in på dem. Då kan sajten ta mer betalt för reklamplatser. Om läsarna märker att en sajt i stället alltid är söligare än andra med nyheter, så tröttnar de kanske på den. Då kan den gå miste om pengar.

Men snabbhet är bara en av de saker som är viktig. En del läsare har en klar favorit bland nyhetssajter. Andra kanske tycker att sajten som är snabb är mindre noggrann eller skriver sämre texter. Sånt spelar också roll för var man läser nyheter.

Det är inte alla nyhetssajter som tjänar pengar på att vara snabbare. Men även de sajterna gillar att ha många läsare och många journalister tycker om att vara först med en nyhet. Det blir lite som en tävling!


Förslag till diskussion

Tycker ni att det är viktigt vem som är snabbast med nyheter? Varför/varför inte?


Text: Lisa Blohm
Publicerat: 2017-02-23

Mer att läsa