Snäckor slår till fiender med skalet

Djuret på bilden är en snäcka, fast många kallar den snigel. Om du har mött en snäcka på nära håll vet du att den gärna gömmer sig i skalet. Men nu har forskare hittat snäckor som slåss med sitt skal. Lite längre ned kan du se det på film.

Både snäckor och sniglar rör sig väldigt långsamt framåt. De är blötdjur och skalet är deras enda skydd mot rovdjur. De allra flesta snäckor kryper in i sitt hårda skal vid faror. Sen stannar de där tills de tror att det är tryggt att krypa ut igen.

Snäckorna som forskare i Japan och Ryssland nu har undersökt beter sig annorlunda. När en skalbagge som är deras fiende kommer nära gömmer sig inte snäckorna. I stället svänger de skalet fram och tillbaka och slår till skalbaggen. Det ser inte ut att vara så hårda slag, men räcker för att få rovdjuret att flytta på sig.

Snäckorna har alltså ett annat sätt att skydda sig än andra snäckor. De ryska snäckorna och de japanska är släkt. Men forskarna har kommit fram till att de olika arterna av snäckorna har utvecklat det här sättet att försvara sig var och en på sitt håll. På latin heter snäckorna Karaftohelix gainesi och Karaftohelix selskii.

Forskarna skriver om sina upptäckter i tidningen Scientific Reports.

I filmsnutten syns hur snigeln försvarar sig.

 

(Filmen kommer från Morii med flera, Scientifics Report den 11 november 2016.)


Text: Lisa Blohm
Foto: Yuta Morii, Hokkaido University
Publicerat: 2016-11-18