Snart går killarna om tjejerna

Snart går killarna om tjejerna

Sveriges kvinnor har så länge man vet varit fler än männen. Men i mars blir det ändring på den saken. Då blir männen fler.

Det har kommit nya siffror om Sveriges befolkning. Nyårsafton 2014 fanns det 4 875 115 kvinnor och 4 872 240 män. Kvinnorna var alltså fler och så har det varit åtminstone sen 1749 och antagligen mycket längre. Längre tillbaka i tiden saknas statistik.

Det föds fler pojkar än flickor i Sverige. Därför kan man tycka att männen redan borde vara fler, men så är det inte. Förklaringen är att män i genomsnitt lever några år kortare än kvinnor. Genom historien har fler pojkar än flickor dött som små och fler män har dött i till exempel krig. Nu har Statistiska centralbyrån (SCB) räknat ut att männen i år ändå blir fler än kvinnorna. Om de har räknat rätt så händer det här i mitten av mars. Då blir männen i majoritet.

Varför blir då killarna flest när det så länge har varit tvärtom? Det beror på tre saker:

  1. Som vanligt föds det fler killar än tjejer och nästan alla svenska barn blir i dag vuxna.
  2. Sedan 1998 har det varje år dött fler kvinnor än män.
  3. Av dem som invandrar till Sverige har lite fler varit män.

Text: Lisa Blohm
Foto: Thinkstock
Publicerat: 2015-02-22


Länktips

Tabell där du kan se hur många killar och tjejer som är lika gamla som du. (SCB)

Läs också gärna notisen Svenskt rekord i folkökning! (nukunskap.se 2015-02-19).

 

Alla finns inte med i statistiken

För att räknas in i statistiken över Sveriges befolkning ska man vara folkbokförd i Sverige. Då krävs ett svenskt personnummer och det har inte människor som söker asyl. Vid nyår 2014 fanns det ungefär 70 000 asylsökande i Sverige. Om man får stanna i Sverige får man ett personnummer.

Siffrorna gäller för nyårsafton 2014. Hur räknas då de som föds eller dör just den dagen? Jo, räkningen gäller vid midnatt. Den som dör en minut före tolvslaget räknas därför inte med. Det gör däremot barn som är födda den 31 december.