Snart kan elvaåringar få se barnförbjudet

Sveriges regering föreslår att barn mellan 11 och 14 år ska få se filmer med 15-årsgräns på bio. Men en vuxen måste följa med.

I dag finns det tre olika åldersgränser på svenska biografer: 7 år, 11 år och 15 år. Den som är yngre än sju år får se sjuårsfilmer med en vuxen. Barn mellan sju och tio år får också se filmer med elvaårsgräns i sällskap med en vuxen. För att se en film med 15-årsgräns på bio ska man däremot vara minst 15 år. I dag spelar det ingen roll om en vuxen följer med på en sån film.

Det är det här som regeringen nu vill ändra på, berättar Ekot i Sveriges Radio. Regeringen föreslår en lagändring. Den som är mellan 11 och 14 år ska kunna gå på bio och se alla 15-årsfilmer tillsammans med en vuxen. Ekot har pratat med kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP). Hon hoppas att barn och vuxna ska ser mer film tillsammans och pratar mer om det som kan vara skrämmande. I dag ser kanske många yngre ser samma filmer hemma, men utan en vuxen.

Många som har tyckt till om förslaget har gillat det. Men Barnombudsmannen hade velat ha kvar en åldersgräns på 15 år för filmer med till exempel mycket våld, rapporterar Ekot.

Om riksdagen säger ja till regeringens förslag så gäller de nya reglerna antagligen från den 1 mars 2017.

Lyssna på ett radioinslag i Ekot där kulturministern intervjuas om förslaget: 


Förslag till diskussion

♦ Påverkas ni om reglerna för 15-årsfilm på bio ändras? Hur?
♦ Vad tycker ni om regeringens förslag?
♦ Är det någon skillnad att se på en otäck film tillsammans med en vuxen, tycker ni? Varför?
♦ Tror ni att ni hade tyckt likadant om ni var yngre eller äldre?

Förslag till skrivuppgift

Låtsas som att du tycker att det här är ett dåligt förslag. Skriv sen en text som kunde passa som en insändare i en tidning och protestera mot förslaget. Bestäm själv om du låtsas vara ett barn, ungdom eller vuxen som skriver.


Text: Lisa Blohm
Foto: iStock

Publicerat: 2016-10-04