Soldrivet plan ska köra jorden runt

Den 9 mars lyfte ett plan som drivs med solenergi från Dubai i Förenade arabemiraten. Om allt går som planerat landar det där igen om fem månader. Då ska planet ha flugit jorden runt. Själva flygningen tar inte så lång tid. Resan ska göras i 25 etapper, med långa stopp emellan. Under stoppen ska piloterna passa på att göra reklam för solenergi.

Två piloter turas om att flyga. De heter Bertrand Piccard och Andre Borschberg. Det är Andre Borschberg som kör den första sträckan. Den är bara 40 mil och går till Oman.

De tuffaste sträckorna blir antagligen över Atlanten och Stilla havet. Det kommer att krävas många timmar i luften över de stora haven, berättade Andre Borschberg för brittiska BBC News innan han flög iväg från Dubai.

– Vi behöver kanske flyga i fem dagar och fem nätter för att klara det. Det kommer att bli en utmaning, sa han.

Planet är ovanligt lätt. Det är 72 meter mellan vingspetsarna och väger bara 2,3 ton. Ovanpå vingarna finns 17 000 solceller och planet har batterier som laddas för flygning nattetid. Forskare har jobbat i många år med att utveckla det här planet, som kallas Solar Impulse-1. Man räknar med att det har en medelhastighet på ungefär 70 km/h.

Text: Lisa Blohm
Foto: Beck Diefenbach/Thinkstock
Publicerat: 2015-03-09
Bilden är från 2013.


LÄNKTIPS
”Solar Impulse plane begins epic global flight, text på engelska och kort filmklipp. Här finns också en karta över hur planet ska flyga. (Brittiska BBC, 2015-03-09).